Woon jij onder of vlakbij een hoogspanningskabel?

Spijkenisse – Bestaande hoogspanningslijnen worden waar mogelijk onder de grond gebracht. Bewoners die direct onder hoogspanningslijnen wonen die niet onder de grond worden gebracht, kunnen een aanbod tot uitkoop van hun woning krijgen. Deze maatregelen worden vanaf 2017 uitgevoerd, er is geen ruimte op de begroting ze direct door te voeren. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) woensdag 17 april 2013 aan de Tweede Kamer.

Duidelijkheid voor bewoners

‘Bewoners die onder hoogspanningslijnen wonen krijgen nu duidelijkheid,’ aldus minister Kamp. ‘Gezien de huidige economische situatie kunnen we de maatregelen echter pas in 2017 uitvoeren.’ Nieuwe hoogspanningslijnen worden al zo veel mogelijk aangelegd in gebieden zonder bebouwing. Met dit voorstel komt het kabinet vanaf 2017 tegemoet aan de maatschappelijke wens om ook in bestaande gevallen mensen die direct onder hoogspanningslijnen wonen te ontzien. De periode tot 2017 wordt gebruikt om de uitvoering van de maatregelen grondig voor te bereiden.

135 kilometer hoogspanningslijnen ondergronds

In dorpen of steden worden bestaande hoogspanningslijnen met een voltage van 110 en 150 kilovolt binnen vijftien jaar onder de grond gebracht. Dat geldt voor ongeveer 135 kilometer aan hoogspanningslijnen. De kosten bedragen 440 miljoen euro, betrokken gemeenten betalen een kwart hiervan. De resterende 330 miljoen worden vanaf 2017 door netbeheerder Tennet verrekend in de transporttarieven voor energie.

Aanbod voor uitkoop

Hoogspanningslijnen met een voltage 220 en 380 kilovolt kunnen niet onder de grond worden gebracht. Mensen die direct onder deze hoogspanningslijnen wonen kunnen een aanbod voor uitkoop krijgen van hun gemeente. Dit geldt ook voor bewoners onder hoogspanningslijnen met een voltage van 110 en 150 kilovolt die in het buitengebied wonen. Het gaat in totaal om circa 400 woningen. De kosten van de uitkoop van woningen bedragen naar verwachting 140 miljoen euro en worden betaald via de Rijksbegroting. De regeling heeft een looptijd van vijf jaar.

Om hoeveel woningen het in de gemeente Spijkenisse gaat is nog niet duidelijk. De eerste schattingen spreken over 81 woningen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Angeliquec. kalisvaart Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
c. kalisvaart
Gast

Mijn woning staat ca. 15 m vanaf een hoogspanningsmast aan de Gaddijk. Ik vraag mij af wat de gevolgen voor mij zijn en ben bang dat het nu helemaal niet meer te verkopen is, wat wel de bedoeling is.

Angelique
Gast
Angelique

Precies daar zitten wij nu ook mee hier in Wijchen onder een 380 mast en de leidingen in de tuin hangen en niet uitgekocht worden althans wij wonen er dan ook niet precies onder maar ernaast en het was eerst 150 kv en in 2006 naar 380 kv verhoogd en zitten nu dus met een onverkoopbaar huis zoals jullie. Alleen maar omdat minister Kamp het bedrag van 1,70 euro naar 1,30 euro brengt zitten wij (die andere 900 woningen) met de gebakken peren!!

Top