Werkzaamheden natuurvriendelijke oever Spuimonding West afgerond

Het enkele jaren geleden aangelegde deltanatuurgebied Spuimonding West bij Zuidland kreeg alsnog een natuurvriendelijke oever. De oeververdediging van puin werd vervangen door een klassiek zinkstuk van gevlochten wilgenhout met natuursteen. Daarop zal naar verwachting binnen enkele jaren een fraaie, natuurlijke rietkraag ontstaan.

Begin september startte het werk dat in november klaar moest zijn. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, was het in die periode niet mogelijk om rondom het natuurgebied te lopen. Het wandelpad werd gedeeltelijk afgesloten.

Tijdens de natuuraanleg in 2012 is langs Spuimonding West de aanwezige ‘harde’ oeververdediging blijven liggen. Deze bestaat uit betonblokken en is in het verleden ter versterking aangevuld met meer puinbestorting. Na meldingen en uit nader recent onderzoek is gebleken dat het puin restanten asbest bevat. Gemeente Nissewaard en de provincie Zuid-Holland vonden het onwenselijk dat recreanten op de grens van een openbaar toegankelijk natuurgebied met asbest in aanraking konden komen. De provincie heeft in twee maanden tijd de oever gesaneerd.

Natuurvriendelijke oeververdediging
Tijdens de werkzaamheden werd meteen ál het puin opgeruimd. Over een lengte van 400 meter werd de huidige 3 meter brede oeververdediging weggegraven en vervangen door klassieke zinkstukken met natuursteen. Tussen de stenen werd rietwortelspecie verwerkt waardoor zich in de loop van een aantal jaren een rietkraag zal ontwikkelen. Deze nieuwe oeververdediging is in lijn met de duurzaamheidseisen van Rijkswaterstaat en past goed bij het naastgelegen natuurgebied. De rietkraag vormt straks een aantrekkelijke habitat voor vogels zoals waterral, zomertaling, kleine karekiet en rietgors.

Deltanatuurgebieden
Spuimonding-West is één van de laatste deltanatuurgebieden die de provincie Zuid-Holland heeft aangelegd om de Biesbosch met de Noordzeekust te verbinden. Dier- en plantensoorten kunnen hierlangs gemakkelijker door het benedenrivierengebied migreren en overleven, mensen kunnen er genieten van spectaculaire natuur.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op