Wereldvismigratiedag in Stellendam

Kom alles te weten over vismigratie en bezoek de Haringvlietsluizen. Op 20 april 2018 namen Rijkswaterstaat en Sportvisserij Nederland deel aan de wereldvismigratiedag.

Op deze dag was het kantoor van Rijkswaterstaat in Stellendam open. Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat organiseerden van 10.00 uur tot 16.00 uur allerlei activiteiten, zoals een informatiemarkt en een gratis rondleiding in de Haringvlietdam.

Medewerkers van Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat vertelden over de verwachte positieve resultaten van het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen.

De aanleg van de Haringvlietsdam had grote gevolgen voor de natuur: het overgangsgebied, waarin zee en rivier geleidelijk samenkwamen, veranderde in 1970 opeens in een harde scheiding tussen zoet en zout water en trekvissen konden niet meer door de sluizen.

De zalm en forel trekken bijvoorbeeld van zout naar zoet water om daar hun eitjes te leggen. Door de sluizen op een kier te zetten, kunnen de trekvissen de Haringvlietsluizen weer stroom op- en afwaarts passeren. Hiermee komt de hoogwaterbescherming niet in gevaar.

Foto en video: Roel van Deursen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top