Vorst? Voorkom schade!

Jaarlijks ontstaan er in de winterperiode veel lekkages door bevriezing van buitenkranen, watermeters en hoofdkranen. Vooral bij aanhoudende vorst neemt de kans op schade toe. Ook in ruimtes die onverwarmd zijn, weinig geïsoleerd of een ventilatierooster hebben dat rechtstreeks in contact staat met de buitenlucht is het risico op bevriezing groot. Lekkages en daarmee overlast en hoge kosten zijn het gevolg. U kunt dit op eenvoudige wijze voorkomen.

Isoleer de watermeter en hoofdkraan

  • Breng isolatiemateriaal zoals een oude wollen deken of noppenfolie aan om de watermeter en de hoofdkraan.
  • Bevindt uw watermeter zich in een watermeterput binnenshuis dan kunt u de put isoleren door tempexplaten te plaatsen tegen de wanden. Dit kan eventueel ook met oude kranten in een plastic vuilniszak.
  • Bevindt de watermeter zich in een watermeterput buitenshuis dan is, naast een deksel om de put af te sluiten, halverwege de put een tussendeksel nodig. Isoleer ook het tussendeksel, zodat koude tocht of wind niet gemakkelijk bij de watermeter of hoofdkraan komt.
  • Komt een ventilatierooster uit in de ruimte waar de watermeter en hoofdkraan zich bevindt, scherm deze dan af door een dakpan, plank of tegel schuin voor het ventilatierooster te plaatsen. Schuin plaatsen is van belang voor ontluchting van gassen, zo blijft het rooster in werking terwijl tocht buiten blijft.

Sluit en tap uw buitenkranen af

  • De toevoerleiding van uw buitenkraan is aangesloten op uw binnenleidingen. Op dit punt bevindt zich een stopkraan en een aftapkraan. Sluit de stopkraan naar de buitenkraan en zet de aftapkraan open.Vervolgens opent u uw buitenkraan, zodat uw leiding nagenoeg leegloopt.
  • Om de leiding helemaal te legen, blaast u vervolgens op de geopende buitenkraan, dan loopt de leiding helemaal leeg naar de geopende aftapkraan.
  • Sluit de buitenkraan en de aftapkraan en u bent klaar voor de vorstperiode.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top