Voorkom fraude met id-bewijs

Voorkom identiteitsfraude: verstrek geen kopieën van uw identiteitsbewijs aan derden. Soms is het noodzakelijk voor de uitvoering van een overeenkomst of om een wettelijke verplichting na te komen. Hieronder valt dus geen lidmaatschap van een vereniging. Alleen banken mogen een kopie van het identiteitsbewijs maken. Voertuig-verhuurbedrijven mogen ook een kopie maken, maar het BSN-nummer en de pasfoto moet u hierbij afschermen

Kopie
Indien door andere partijen om een kopie gevraagd wordt, is het wettelijk niet verplicht deze af te geven. Indien dit toch wordt gedaan, is het belangrijk om op de kopie te schrijven dat het een kopie betreft, de datum waarop deze is gemaakt, en waar de kopie voor bedoeld is. Daarnaast moet u het BSN-nummer doorstrepen (ook onderaan het document) omdat dit nummer alleen gebruikt mag worden bij het verwerken van persoonsgegevens door overheidsorganen, zorgaanbieders en administratieplichtigen (zoals banken en werkgevers).

Risico
Een groeiend probleem is identiteitsfraude door het verspreiden van kopieën. Als u een kopie van uw identiteitsbewijs (ook rijbewijs) aan anderen verstrekt loopt u een groot risico. Met deze gegevens kunnen namelijk online rekeningen worden geopend, aankopen worden gedaan, en in sommige gevallen zelfs huurcontracten worden afgesloten.

Lees voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid: Laat u niet zomaar kopiëren.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op