Vluchtelingen welkom in Nissewaard

3

Ik zal wel weer de nodige boze mails krijgen op deze column. Spijkenisse is immers de capitool van Wilders. En ja, er bestaat verschil tussen economische vluchtelingen en mensen die voor oorlogsgeweld vluchten. De economische vluchtelingen van Nederland waren veelal de boeren die door de lage productprijzen en verregaande urbanisatie hun heil elders zochten.

Zo vertrokken na de 2e Wereldoorlog tienduizenden Nederlanders naar Nieuw Zeeland, Australië en Canada om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Ze leven daar veelal in weelde met een meegenomen klomp aan de voordeur en het schilderijtje van de molen van Zuidland aan de muur. In Holland stond hun huis maar geld om de huur te betalen was er niet.

Voor de vluchtelingen uit Syrië is het net even anders gesteld. In Allepo stond hun huis. Wat rest is een hoopje stenen en misschien nog een half verbrande foto van het gezin met vier kinderen waarvan er twee door granaatscherven om het leven zijn gekomen. Ze betalen een Godsvermogen om met de twee nog levende kinderen een nieuw bestaan elders op te bouwen.

Ze worden op gammele bootjes naar Lesbos gevaren en leggen daarna duizenden kilometers af door landen die hen niet met bloemen en witte zakdoekjes ontvangen maar met hoon en spot. Binnenkort zal ook de gemeente Nissewaard een aantal vluchtelingen opnemen, zeer terecht naar mijn niet door een ieder gedeelde mening.

Wat zou het mooi zijn als Arkhan straks met zijn bijna van verdriet gestorven vrouw en twee van de vier nog levende kinderen in een huisje woont met uitzicht op de molen van Zuidland en een klomp aan de gastvrij geopende voordeur.

Joop van der Hor
Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Reageer op dit artikel

3 Reacties op "Vluchtelingen welkom in Nissewaard"

avatar
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Henk Fiering
Gast

Ik ben ook in het geheel niet tegen vluchtelingen,als ze maar wel in hun eigen onderhoud voorzien.

jemoeder
Gast

Geen vluchtelingen in Spijkenisse (dank u wel)

Dr.Paul
Gast
Kom Joop, dat is een ietwat links gekleurde samenvatting. Jij weet best dat 98% van deze illegale immigranten niet vlucht van kogels maar rent naar ons geld. Aan de kust waar ze in die bootjes stappen wordt geen schot gelost. Er lopen zelfs toeristen. Ze gaan ook niet onder dwang, welnee ze betalen ca 1000 euro pp om een plek in zo’n bootje te krijgen. Links Nederland zou zeggen: vluchten is dus iets geworden voor de rijken! Vervolgens komen ze via talloze andere veilige landen aan in Nederland. Want ze hebben gehoord dat het daar beter is dan in die… Lees verder »