Vervoersbedrijven blij met mensen die niet uitchecken

Vervoersbedrijven zijn blij met mensen die niet uitchecken. Met de bus of trein Nederland in reizen en vergeten uit te checken? De vervoersbedrijven zijn blij met u. Volgens de Telegraaf levert het niet op tijd uitchecken de vervoersbedrijven als de NS en Connexxion ruim dertig miljoen euro extra op per jaar. Wie met de bus, tram, metro of trein reist betaalt bij het inchecken een instaptarief bij wijze van borg. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de feitelijke kosten van de reis. Wie dat vergeet kan fluiten naar zijn borg. Volgens de vervoerders kunnen reizigers hun geld terugvragen, maar zo’n tien procent zou dat werkelijk doen.

Volgens de vervoerbedrijven zijn de beheerkosten van het chipkaartsysteem met vijf miljoen euro ook veel hoger dan het geval was bij het papieren kaartje. Ze vinden dat ze die kosten van hun miljoenenvoordeel mogen aftrekken.

Conexxion stelt in de krant niet te willen verdienen aan de ov-chipkaart. “Maar het systeem is nodeloos ingewikkeld en kost ons miljoenen”, aldus directeur Myra Koomen. Veolia wil liever een eenvoudiger systeem, bijvoorbeeld de herinvoering van het zonesysteem. “Dat is veel goedkoper”, stelt directeur Manu Lageirse.

Opvallend is ook dat sinds 2011 de ritprijs in het openbaar vervoer met 28% is gestegen. Toen werd de strippenkaart afgeschaft en de chipkaart ingevoerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op