Van megalomaan naar knus en gezellig

In juni 2000 pakt de toenmalige wethouder Centrumplan van Spijkenisse zijn idee op en start zijn megalomane project. Het toenmalige knusse en gezellige centrum van Spijkenisse moest grondig worden gerenoveerd met een piramide als bibliotheek en een soort van skischansachtig theater als iconen van de gemeente. De molen moest worden opgehoogd. Er kwam een aparte plek voor drink- en eetgelegenheden en er moesten meer winkels komen met woningen erboven.

Na tien jaar heeft het stadscentrum van Spijkenisse een metamorfose doorgemaakt met als resultaat: veel leegstand van winkels door de zeer snelle groei van internet winkelen. Vanwege de leegstand geen knusse en gezellige gevoel van winkelen door het publiek en winkelondernemers, die moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. De politiek heeft het vraagstuk terugontvangen van de inwoners om de knusheid en gezelligheid weer te creëren.

Binnen 20 jaar had de visionair in de wethouder Centrumplan zijn megalomane project zien veranderen in een dramatische metamorfose. Alle goedbedoelde adviezen sloeg hij in de wind en zijn eigen partij en zijn eigen partijgenoot en wethouder zijn nu in de slag met winkelondernemers, inwoners en uiteindelijk de politiek om een hernieuwd Centrumplan te starten en om het megalomane Centrumplan uit 2000 terug te brengen naar het knusse en gezellige stadscentrum van voor 2000.

De bibliotheek wordt verkleind en de begane grond verhuurd aan een pizzaketen. Het theater draait goed en de publieke belangstelling is groot, maar de hoogopgeleiden zijn niet massaal naar Spijkenisse gekomen om zich hier te vestigen. Het derde winkelgedeelte staat grotendeels leeg en het horeca gedeelte langs het water heeft door een slecht bereik nooit haar doel kunnen bereiken.

De huidige wethouder kan flink aan de slag om een herinventarisatie op te stellen. De aangediende mogelijkheden moeten een gedegen visie neerleggen beter dan zijn illustreren voorganger, die als visionair erg visieloos gebleken is.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WillemPetra van Horen Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Petra van Horen
Gast
Petra van Horen

Wat mij tegenhoud om vaker naar “het Dorp” te gaan zijn de kosten voor parkeren, dus ga ik liever naar de Akkers of Hoogvliet. Het centrum is weliswaar mooi geworden, echter de gezelligheid van het oude theater en het oude cafe Merz is er niet meer. Vroeger kwam ik regelmatig en zeer graag naar het Centrum. Even lunchen onder het theater, het Spijkenisser festival bezoeken (wat toen ook gezelliger was en meer verspreid over het centrum), een gezelliger markt bij de flats (die volgens mij ook groter was). Het nieuwe gedeelte, eigenlijk kom ik daar nooit. Te veel van hetzelfde… Lees verder »

Willem
Gast
Willem

Ik word een beetje misselijk van dat ” hoog opgeleid ” . Je ziet wat daar van komt, een centrum wat een totale aanfluiting is geworden. Spijkenisse is een joggingpak gemeente, met keihard werkende mensen, die s’avonds en in het weekend lekker uit willen rusten en niet in een raar centrum willen lopen. Ik woon in het centrum en ik kom er nooit. Wij pakken de metro en in no time zit je op het Zuidplein, Rdam centrum, Oosterhof of je gaat lekker naar Den Haag. Oja, ik ben niet hoog opgeleid, heb 3x modaal en verdien goed aan mensen… Lees verder »

Top