Succesvolle Starterslening Nissewaard blijft bestaan met kleine wijziging

Als starter op de woningmarkt kan men in Nissewaard gebruik blijven maken van de succesvolle Starterslening. Daarmee kun je tegen gunstige voorwaarden extra geld lenen, zodat je een huis kunt kopen dat je anders net niet had kunnen betalen.

Toch verandert er iets. Vanwege landelijke regels moet men vanaf 1 januari 2017 meteen beginnen met aflossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Tot nu toe hoefde dit pas na drie jaar. De in het leven geroepen Combinatielening van Svn biedt echter uitkomst.

Die Combinatielening is speciaal aan het pakket toegevoegd, zodat men met dat geld de eerste drie jaar aflossing kan betalen. Zo blijft iemand recht houden op hypotheekrenteaftrek.

De verplichte aflossing vanaf dag 1 betreft dus een verandering ‘onder de motorkap’, waar men bijna geen gevolgen van ondervindt. Bijna, want de rente die je over de Combinatielening betaalt, is niet fiscaal aftrekbaar. Dit levert een heel klein financieel nadeel op.

Dat nadeel weegt niet op tegen het grote voordeel van de Starterslening, namelijk dat men – tegen gunstige voorwaarden – een huis kan kopen dat men anders net niet had kunnen betalen. De lening is een aanvulling op de hypotheek, een financieel duwtje in de rug. Men kan maximaal 20 procent van de koopsom met de Starterslening financieren.

De Starterslening is fiscaal aftrekbaar en valt onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een gedwongen verkoop van het huis neemt de NHG de restschuld over. Ook de Combinatielening wordt bij gedwongen verkoop overgenomen. Niet door de NHG, maar door het SVn, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, dat de Starterslening voor gemeenten uitvoert.

Iedereen tot 40 jaar kan bij de aankoop van zijn of haar eerste woning in Nissewaard de Starterslening aanvragen. Wonen in Nissewaard is dus geen voorwaarde. De gemeenteraad heeft voor de Starterslening voor een periode van drie jaar 500.000 euro per jaar beschikbaar gesteld. Met de lage rente en het mooie aanbod van betaalbare woningen in Nissewaard is dit hét moment om de stap te zetten.

Als men nog vóór 1 oktober (2016) een Starterslening bij de gemeente Nissewaard aanvraagt en de lening passeert vóór 31 december, valt deze nog onder de oude regeling. Je betaalt dan de eerste drie jaar geen aflossing en hoeft hiervoor dus ook geen Combinatielening af te sluiten. Startersleningen die na 1 oktober worden aangevraagd, vallen onder de aangepaste regeling.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op