Stippen op bomen Mallebos

In het Mallebos heeft Staatsbosbeheer voorbereidingen getroffen voor boswerkzaamheden. Er zijn stippen gezet op bomen. De blauwe stippen geven aan welke bomen moeten blijven staan. Uit de overige bomen selecteer Staatsbosbeheer de bomen die later worden gekapt.

Deze bomen gaan weg omdat ze zijn aangetast door de essentaksterfte of vanwege regulier onderhoud. De werkzaamheden vinden naar verwachting plaats in de winter van 2019-2020.

Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel. De ziekte is feitelijk niet te genezen. Aangetaste bomen kunnen omvallen of takken laten vallen en daardoor tot onveilige situaties leiden. Op de open plekken die ontstaan plant Staatsbosbeheer nieuwe bomen.

Het regulier onderhoud vindt plaats in de vorm van dunning en verjonging. Bij dunning wordt een deel van de bomen weggehaald om andere bomen meer ruimte te geven.

Verjonging vindt plaats in de populieren. Deze bomen groeien niet meer en daarmee is het tijd om op deze plekken de groei van nieuwe bomen te stimuleren. Hier worden opnieuw bomen ingeplant.

Door regelmatig te dunnen en verjongen ontstaat een toekomstbestendig bos met verschillende leeftijden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Willem Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Willem
Gast
Willem

Ik vind het een raar bos, alles strak in lijnen geplant. Het ziet er niet uit. Maar ja, het is groen en dan vind men het al snel een bos.

Top