Stem voor Het Groene Lint

De Groene Lint Commissie van Milieudefensie Nissewaard heeft drie kandidaten genomineerd voor Het Groene Lint 2015. Het zijn de heer E.P. Ooms, Kinderboerderij ‘De Trotse Pauw’ en mevrouw Elles Velenturf.

Breng een stem uit op één van de genomineerden, en bepaal zo mee wie de winnaar wordt van de publieksprijs. Stemmen kan van 1 t/m 14 mei via www.milieugroepspijkenisse.nl. Per e-mailadres is maar één stem geldig.

De genomineerden zijn

De heer E.P.Ooms
De heer E.P.Ooms woont aan de Malledijk tegenover het Mallebos. Er is daar geen straatverlichting, want dat is ‘buitengebied’. Hij heeft op eigen kosten en op eigen grond twee lantaarnpalen laten plaatsen, die het wegdek beschijnen.

Hij heeft daarvoor groene LED-verlichting gekozen. De keuze is op groene LED-verlichting gevallen omdat die energiezuinig is, een lange levensduur heeft en minder verstorend werkt op de flora en fauna. Bovendien geeft LED-verlichting minder lichthinder, geen verstrooiing naar de omgeving, omdat de lichtbundel alleen op het wegdek is gericht. Een lichtsensor zorgt ervoor dat de lantaarns alleen branden als het donker is en na 11 uur ’s avonds werken ze op een bewegingsmelder.

De heer en mevrouw Ooms wonen op een rustige plek te midden van de natuur en hebben zich daarvoor verantwoordelijk getoond. Ze hebben voor eigen straatverlichting voor hun huis gekozen en daarbij het belang van de flora en fauna zwaar laten wegen.

De Kinderboerderij
Kinderboerderij De Trotse Pauw bestaat al ruim 40 jaar. Kinderen komen er op een speelse manier in aanraking met de dieren van de boerderij en kunnen meehelpen die te verzorgen. De boerderij heeft 3 beroepskrachten onder leiding van Joke Wartna en krijgen hulp van tientallen vrijwilligers, vooral kinderen.

Een belangrijke educatieve taak is het lesprogramma voor de basisscholen. De lessen gaan over het verband van boerderijdieren en voedselproductie, zoals eieren, melk, honing en vlees. De belangstelling is groot want het programma is het hele jaar door bezet.

Vorig jaar is de “Stichting Vrienden van de Trotse Pauw” opgericht. Voor de stichting werken 5 vrijwilligers die zich inzetten voor fondswerving voor het in stand houden van de gebouwen. De kuddes runderen in Park Vogelenzang en het Hartelpark worden ook beheerd door het personeel van de kinderboerderij, een duurzame vorm van natuurbeheer.

De boerderij is ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de ouders van de kinderen. In de speeltuin maken zij een praatje terwijl de kinderen veilig met andere kinderen spelen. Het team van de kinderboerderij is heel succesvol in het “bij de natuur betrekken” van de jongste generatie. Het draagt daarmee bij aan zorg voor dieren en de natuur en daarmee aan een duurzame toekomst voor Nissewaard.

Mevrouw Elles Velenturf
Eind januari 2014 worden er piketpaaltjes geslagen in Hartelpark-Oost. Voor de omwonenden een teken dat er wat staat te gebeuren. Bij navraag blijkt men bezig te zijn met de samenvoeging van de rayons, de hondenvereniging moet daarom verhuizen waarvoor een groot aantal bomen gekapt moet worden. Bomen die een onderdeel vormen van de groene buffer tussen de industrie en Spijkenisse, de habitat van vogels, flora en fauna en de fourageer-route van vleermuizen.

Uiteraard mag dit niet zomaar gebeuren, de Actiegroep Hartelpark-Oost wordt opgericht en een online petitie wordt gestart. Er gaat een brief naar de politieke partijen, er wordt ingesproken bij de ROB-commissievergadering en er wordt een burgerinitiatief ingediend.

Met hulp van winkeliers op ’t Plateau, de petitie en vrijwilligers worden 1402 handtekeningen opgehaald en overhandigd aan de wethouder.

De gemeente laat onderzoek doen, het contact tussen de gemeente en de actiegroep is inmiddels ook verbeterd. Tijdens de lange onderzoeksperiode dient zich een andere oplossing aan en dan komt op 28 oktober het verlossende bericht dat de bomen blijven staan!

Een groot stuk Spijkenisser natuur, onderdeel van de groene buffer is gered en het heeft dus weldegelijk nut om je stem te laten horen.

Op donderdag 28 mei, om 20.00 uur, maakt wethouder Christel Mourik de winnaars van de juryprijs en van de publieksprijs bekend. Dat gebeurt in de Burgerzaal van het Stadhuis, Raadhuislaan 106, 3201 EL Spijkenisse. Iedereen wordt van harte uitgenodigd de uitreiking bij te wonen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op