Starterslening van start in Spijkenisse

Spijkenisse maakt een starterslening mogelijk. De Starterslening, aangeboden door de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) en de gemeente, overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten van de woning en het bedrag dat men bij de bank maximaal kan lenen volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De hoogte van de starterslening hangt af van het inkomen, het eigen vermogen en de voorwaarden van de gemeente.

De starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. De eerste drie jaar hoeft geen rente en aflossing betaald te worden. Hierna betaalt men in principe rente en aflossing. De gemeente stelt voorwaarden op waaraan men moet voldoen om voor de starterslening in aanmerking te komen zoals bijvoorbeeld een leeftijdsgrens.

SVn heeft de afkoopregeling in 2012 geïntroduceerd. De kosten en risico’s voor de lening worden in een keer bij SVn afgekocht. In Spijkenisse is ervoor gekozen de afkoop van de lening te laten betalen door de projectontwikkelaar of de verkopende partij van een bestaande woning. Daarnaast is het mogelijk dat de projectontwikkelaar de lening beschikbaar stelt aan de koopstarter van de achterliggende woning waardoor deze kan doorstromen naar een nieuwbouwwoning. Hierdoor is de regeling voor de gemeente budgetneutraal, maar wordt wel de verkoop van woningen gestimuleerd.

Starters en doorstromers worden op de koopwoningmarkt getroffen, een doorstromer is sterk afhankelijk van de starter op de woningmarkt en de starter ziet zich geconfronteerd met zo’n
10 % verminderde leencapaciteit, terwijl de maandlasten van een hypotheek juist zo’n 20 % hoger liggen. Hierdoor stagneert de doorstroming op de woningmarkt. Door een starterslening te introduceren hoopt de gemeente de doorstroming in stand te houden en te stimuleren.
De starterslening is vanaf 15 mei aan te vragen bij de Gemeente Spijkenisse. Op de website van de gemeente en op de website van mooiwonenspijkenisse.nl staat vanaf deze datum hoe deze aangevraagd kan worden en aan welke voorwaarden men moet voldoen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top