Start vervangen omloopwielen Botlekbrug

Naar aanleiding van eerdere problemen met de lagers van de omloopwielen van de Botlekbrug, heeft Rijkswaterstaat besloten alle 64 omloopwielen dit jaar te vervangen. Als eerste worden de omloopwielen vervangen van het hefdeel aan de kant van Pernis.

Vanaf 23 april tot en met 4 mei worden achter elkaar 16 omloopwielen vervangen. Daarna worden in 4 weekenden per keer 4 wielen vervangen. De laatste 4 wielen van dit hefdeel worden vervangen van 23 juni tot en met 24 juni.

In juli en augustus worden de omloopwielen van het andere hefdeel, aan Botlekzijde, vervangen. In verband met deze werkzaamheden zijn er afsluitingen voor het wegverkeer en (brom)fietsers.

Voorbereidingen vervangen omloopwielen Botlekbrug
De voorbereidingen voor het vervangen van de omloopwielen starten donderdag 19 april om 06.00 uur en duren tot zaterdag 21 april 05.00 uur. De reguliere onderhoudswerkzaamheden combineren we zoveel als mogelijk met het wisselen van de omloopwielen.

Voor het vervangen van de omloopwielen zijn de volgende afsluitingen noodzakelijk.

Afsluitingen en stremmingen Botlekbrug

Afsluiting (brom)fietsers
De Botlekbrug is voor (brom)fietsers afgesloten op:

  • donderdag 19 april 06.00 uur tot zaterdag 21 april 05.00 uur
  • maandag 23 april van 06.00 tot vrijdag 4 mei 17.00 uur

Afsluitingen wegverkeer
De Botlekbrug is voor wegverkeer afgesloten van:

  • donderdag 19 april 22.00 uur tot vrijdag 20 april 05.00 uur
  • vrijdag 20 april 22.00 uur tot zaterdag 21 april 05.00 uur
  • woensdag 25 april 22.00 tot donderdag 26 april 05.00 uur (regulier onderhoud)
  • donderdag 26 april 22.00 tot vrijdag 27 april 05.00 uur (regulier onderhoud)

Stremmingen hoge scheepvaart
De Oude Maas is gestremd van donderdag 19 april 06.00 uur tot zaterdag 21 april 05.00 uur. Voor de hoge scheepvaart is er van 02.30 tot 03.00 uur een doorvaartmogelijkheid gecreëerd.

Omleidingen
Voetgangers en (brom)fietsers worden omgeleid via de Spijkenisserbrug en Hartelbrug. De omleiding wordt met gele borden aangegeven en op de projectpagina A15: voltooien verbinding spoor- en langzaam verkeer nieuwe Botlekbrug staat een factsheet met de omleidingsroute.

Doorgaand verkeer kan via de Botlektunnel. Verkeer van en naar Hoogvliet wordt omgeleid via de Spijkenisserbrug. Routeplichtige gevaarlijke stoffen worden omgeleid via de eilandenroute.

Omloopwielen
In 2017 is uit onderzoek naar voren gekomen dat de lagers van de omloopwielen niet naar behoren functioneren. In het verleden zijn er al een aantal omloopwielen inclusief lagers preventief vervangen. Besloten is om in 2018 alle 64 omloopwielen inclusief lagers te vervangen.

De omloopwielen, met elk een gewicht van circa 12 ton, staan bovenop de heftorens van de brug, op circa 50 meter hoogte. Over de wielen lopen de balanskabels die de verbinding vormen tussen het beweegbare gedeelte van de brug en de beide contragewichten in een hefdeel.

Dit betekent dat de omloopwielen permanent het volledige gewicht van de beweegbare brugdelen en contragewichten (circa 10.000 ton per doorvaartopening) moeten dragen. Het vervangen van de omloopwielen gebeurt met een mobiele hijskraan. Met een dieplader worden de wielen aan- en afgevoerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
redactieJk Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Jk
Gast
Jk

Deze informatie klopt niet ! De brug is donderdag 19 april niet om 6uur afgesloten tot zaterdag. Je kunt beter de website van Rijkswaterstaat raadplegen.