SP fractie door wethouder op nummer gezet in raadsvergadering

SP fractie door wethouder op nummer gezet in raadsvergadering. “Zo leek het wel, maar het voelde anders”, aldus Hans Mellink fractievoorzitter van SP Nissewaard. “De reactie van de wethouder sterkt ons in onze overtuiging dat het goed is bewonersavonden te bezoeken. Dat zullen wij dus blijven doen, als wij dat nodig vinden”.

Kwalijk was wel, dat na het sluiten van de vergadering de wethouder naar de fractie van de SP liep om daar zijn gram te halen. Terwijl er nog burgers op de tribune zaten. “Het kwam er op neer dat wij van een mug een politieke olifant maakten”. Wat ging hier aan vooraf?

Vorige week maandag organiseerde de Gemeente Nissewaard een informatiebijeenkomst voor de bewoners rond het voormalige marktplein aan de Breestraat / Marrewijklaan in Spijkenisse. “De gemeente geeft een vergunning af”, zo liet zij in de brief weten die de bewoners enkele dagen vóór de avond op de mat kregen, om gedurende 10 weken op het parkeerterrein Winterland 2016 te organiseren.

Zoals gebruikelijk werden alle raadsleden geïnformeerd middels dezelfde brief die de bewoners kregen. Twee SP-raadsleden besloten zich, mede op verzoek van enkele bewoners, in de Burgerzaal van het stadhuis op de hoogte te stellen en waren bij de bijeenkomst aanwezig. Overigens niet als zodanig herkenbaar door allerlei uitingen. Zij namen ook niet deel aan de discussie.

Opmerkelijk was dat wethouder Dijkman (ONS Nissewaard) hen niet welkom heette maar, in niet mis te verstane bewoording duidelijk maakte, dat het niet de bedoeling is dat de politiek op een dergelijke bijeenkomst vertegenwoordigd is. Anders hadden andere politieke partijen ook aanwezig moeten zijn. En dat schiet SP behoorlijk in het verkeerde keelgat.

De uitlating dat de politiek niet is uitgenodigd en daarmee het signaal niet welkom te zijn is een uitspraak die haaks staat op de politieke taak van raadsleden. Hoe lastig een wethouder dit soms ook vindt, de gemeenteraad moet controleren of het College haar taak goed uitvoert.

Wanneer een bewonersavond niet toegankelijk is voor raadsleden, worden zij in die taak belemmerd. En dat andere raadsleden er om welke reden dan ook voor kiezen niet aanwezig te zijn, is hun keuze. Het doet daarnaast vermoeden, dat er wellicht zaken besproken worden die de raadsleden niet mogen weten.

Om daar duidelijkheid over te krijgen stelde fractievoorzitter Hans Mellink tijdens de raadsvergadering hierover vragen bij de rondvraag. De wethouder reageerde hierop met “wat is dat flauw zeg”, en legde uit wat zijn doel was die avond.

Op de vragen ging hij inhoudelijk niet of nauwelijks in zodat deze nog eens schriftelijk aan het College zullen worden gesteld. “Wij willen opheldering of wij raadsleden nu wel of niet welkom zijn bij avonden waar bewoners worden geïnformeerd”, aldus Mellink. Daar voegt hij aan toe dat alle raadsleden zelf maar moeten beslissen of zij naar een dergelijke informatie-avond gaan of niet. Wij kennen geen wethouder in Nederland die dat belemmerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top