Ronald Giphart bezoekt de Boekenberg

Van 1 t/m 30 november viert Bibliotheek de Boekenberg Nederland Leest. Dan leest héél Nederland een maand lang hetzelfde boek om hier vervolgens met elkaar over te discussiëren. Het boek ‘Ik, robot’ van Isaac Asimov staat dit jaar centraal.

Bibliotheekleden kunnen deze maand, zolang de voorraad strekt, een gratis exemplaar van het themaboek ophalen in de Boekenberg. Om de start van deze landelijke leescampagne te vieren verzorgt Ronald Giphart op woensdag 1 november om 19.30 uur een interessante lezing over literaire robots.

Aan simpele chat- en twitbots is de mens inmiddels gewend, maar wat gebeurt er als de techniek voortschrijdt en met literatuur aan de slag gaat? Dat is de vraag bij een experiment dat auteur Ronald Giphart samen met het Meertens Instituut en de Universiteit Antwerpen aangaat.

Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld waarmee zinnen en alinea’s geproduceerd kunnen worden, die – geholpen door een auteur van vlees en bloed – moeten resulteren in een uniek literair verhaal. Het resultaat van dit experiment is te lezen in het geschenkboek van Nederland Leest.

Het Nederland Leest experiment draait om het brein van de robot, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. De onderzoekers hebben deze kunstmatige intelligentie speciaal gevoed met een bibliotheek aan literatuur: tienduizend Nederlandstalige boeken die totaal een miljard woorden bevatten. Hierdoor kan tekst worden geproduceerd die een algemeen taalmodel overstijgt en echte literatuur wordt.

De auteur als creatief genie is bij dit schrijfproces van groot belang, menselijkheid maakt de slimme machine krachtiger. Hij zal in ieder geval nooit meer last hebben van een writer’s block: “Het is enorm spannend wat voor verhaal we samen gaan schrijven.

Normaal gesproken verzin ik zelf het plot, werk ik de karakters uit en zoek de woorden. Nu gaat de robot me daarbij helpen. Ik ben de baas, maar hij doet het werk!” zo vertelt Giphart.

Ronald Giphart is de alleskunner onder de Nederlandse schrijvers. Hij schrijft boeken, tv-series, staat op het podium en geeft ook nog eens lezingen over tal van onderwerpen. Hij schreef de hit-serie De Co-assistent en romans als Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met duizend armen en Troost.

Entreekaarten kosten € 7,50 per stuk zijn verkrijgbaar bij de klantenservice in de bibliotheek of via www.deboekenberg.nl.

Datum: Woensdag 1 november 2017 Aanvang: 19.30 uur Eindtijd: 21.30 uur
Toegang: € 7,50

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op