Rijkswaterstaat past afrit Spijkenisse op A15 aan

Rijkswaterstaat en de gemeente Spijkenisse hebben afgesproken om de vorig jaar november aangepaste afrit 16 naar Spijkenisse opnieuw in te richten. Een evaluatie van de nieuwe afrit geeft aan dat deze niet het gewenste effect heeft. De Gemeente en Rijkswaterstaat onderzoeken hoe de afrit het beste aangepast kan worden om de veiligheid en doorstroming op de A15 te verbeteren.

Christel Mourik, wethouder Verkeer van Spijkenisse: ‘Ik ben heel blij met deze afspraak. De afgelopen maanden heeft de Gemeente Spijkenisse herhaaldelijk bij Rijkswaterstaat om aandacht gevraagd voor de filevorming op de afrit. RWS gaat er nu alles aan doen om de situatie zo snel mogelijk te verbeteren.’ RWS en de gemeente zullen hierin samen optrekken.

Bianca Janssen, districtshoofd Rijkswaterstaat: ‘juist omdat we als Rijkswaterstaat voor een goede bereikbaarheid gaan, valt het ons ook tegen dat de maatregel niet goed werkt. De klachten van de weggebruikers en onze eigen evaluatie geven aan dat de nieuwe afrit in de praktijk geen verbetering is, niet voor de doorstroming op de A15 en niet voor de afslag naar Spijkenisse. Ik ben daarom blij met het voorstel van de Gemeente Spijkenisse om samen tot een geschikte oplossing te komen.’

In de oude situatie lag er naast de huidige uitvoegstrook nog een tweede strook met onderbroken lijn waardoor verkeer richting Spijkenisse op het laatste moment nog kon uitvoegen. Dit zorgde geregeld voor files op de hoofdrijbaan van de A15 en voor gevaarlijke situaties als vrachtverkeer gehinderd werd door personenverkeer dat op het laatste moment uitvoegde naar Spijkenisse. Vorig jaar heeft De Verkeersonderneming samen met Rijkswaterstaat een lijst opgesteld met korte termijn maatregelen om de doorstroming en veiligheid op de A15 te verbeteren. Een daarvan was de afrit bij Spijkenisse. De huidige oplossing met een uitvoegstrook (die direct na de afrit uitmondt in twee rijstroken) kwam als beste uit een verkeerskundig onderzoek. In november 2012 is de afrit aangepast.

Vervolgtraject
De Gemeente Spijkenisse en Rijkswaterstaat hebben afgesproken om in overleg met De Verkeersonderneming een taskforce in te stellen die tot half mei de tijd krijgt voor een nieuw ontwerp van de afrit. Dit ontwerp moet naast de huidige bezwaren ook de bezwaren van de oude situatie ondervangen. Hierna wordt de afrit zo snel mogelijk aangepast. Ter verbetering van de doorstroming naar Spijkenisse zijn nu al de verkeerslichten aan het eind van de afrit opnieuw ingesteld zodat het verkeer langer groen krijgt.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top