Regioboeren moeten mogelijk weer gaan spuiten

Een veelgebruikt bestrijdingsmiddel in de landbouw richt veel meer schade aan dan tot nu werd aangenomen. Europees onderzoek wijst uit dat niet alleen schadelijke insecten erdoor doodgaan maar ook vlinders en bijen. Het milieuonvriendelijke middel wordt ook in de regio toegepast. Boeren moeten mogelijk overgaan op andere insecticiden.

“Het leek een mooi middel en als dat niet zo is, dan moeten we wat anders gaan gebruiken”, akkerbouwer Arie Verhorst reageert pragmatisch op de resultaten van het Europees onderzoek naar de nadelige effecten van het landbouwmiddel neonicotinoïden. Dit middel zit als een dun laagje om de zaden en als de plant gaat groeien dan zorgt het stofje in de coating ervoor dat plaagdieren de plant niet aanvreten.

Niet leuk
“Het is natuurlijk niet zo dat we middelen gebruiken omdat we het leuk vinden. We willen een goede opbrengst en de verstoorders daarvan wil je aanpakken. De consument wil ook appels en peren die er goed uitzien”, zo licht Verhorst het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen toe.

Op bloeiende gewassen worden deze middelen niet meer gebruikt vanwege onderzoek naar bijensterfte maar op niet-bloeiende gewassen zoals bieten, is dit middel niet verboden. Als het middel voorgoed verboden wordt, zullen veel boeren terugvallen op besproeien. Zolang er geen alternatief is.

“Dat betekent wel dat je met de spuit aan de gang moet en dan loop je het risico van verwaaiing.”

Bron:rijnmond.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top