Recordschip Pioneering Spirit vertrokken uit Rotterdam

Het recordschip Pioneering Spirit vertrok zaterdag om 5.15 uur uit Rotterdam. Rondvaartboot James Cook van de SPIDO deed ‘s werelds grootste werkschip uitgeleide. Het 382 meter lange en 124 meter brede schip lag anderhalf jaar bij de Maasvlakte om afgebouwd te worden.

Maandag j.l. maakte eigenaar Allseas bekend dat het schip de eerste tests doorstaan had en klaar was voor het eerste karwei: het ontmantelen van een olieplatform bij Noorwegen.
Met deze afmetingen is het schip even groot als twee supertankers en in oppervlakte gelijk aan acht voetbalvelden.

Al in 1987 werd het concept voor het schip gepresenteerd. Het plan was toen om twee supertankers aan elkaar te koppelen en het nieuwe vaartuig te gaan inzetten voor ontmanteling van grote offshore platformen. De markt voor een rendabele inzet bleek destijds echter nog te klein.

Op 24 oktober 2008 maakte Allseas bekend dat de bouw vertraging opliep als gevolg van de kredietcrisis. In juni 2010 plaatste Allseas de bouworder bij Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering in Zuid-Korea. Het ging om een bedrag van 454,5 miljoen op een totaal van 1,3 miljard euro.

De Pioneering Spirit kan grote platformen van zo’n 48.000 ton in één keer van hun sokkel lichten en vervoeren, in plaats van in kleinere delen zoals nu gebruikelijk is. Het vaartuig kan ook pijplijnen met diameters van 6 tot 68 inch voor olie- en gastransport leggen op een diepte tot 3500 m met een snelheid van ruim zeven kilometer per dag.

Het schip werd in 2014 van de werf in Korea naar Rotterdam gevaren om daar afgebouwd te worden. Op 8 januari 2015 kwam het aan in de Alexiahaven op de Tweede Maasvlakte en ging daar voor anker. In verband met de diepgang van het schip werd in de haven extra gebaggerd. Op de ligplaats werden de 65 meter lange balken van het hefsysteem geïnstalleerd, die per schip uit Italië werden aangevoerd.

Op 6 augustus 2016 voer het schip voor het eerst uit voor tests op de Noordzee. Het schip had al een jaar eerder gereed moeten zijn, maar door vertraging werd de oplevering uitgesteld. Het lag anderhalf jaar in de Rotterdamse haven en zo’n 70.000 mensen maakten een speciale vaart rondom het schip.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op