Proef ‘Veilig op het water’ geslaagd

De brandweerkorpsen van Brielle en Hellevoetsluis kijken terug op een geslaagde proef ‘Veilig op het water’. Afgelopen maanden bezochten de mannen en vrouwen van de Voornse blusploegen de havens van het eiland, om tips te geven over (brand)veiligheid aan boord van pleziervaartuigen.

“We hebben deze zomer bij wijze van proef 120 bootjes bezocht in de Brielse en Hellevoetse havens, in samenwerking met de Reddingsbrigade.” vertelt brandweerman Richard van der Veen. Hij is een van de initiatiefnemers van de actie. “Vooral om te onderzoeken of mensen dat op prijs zouden stellen.

Je zet toch onaangekondigd voet aan boord. We zijn daarom blij dat we overal welkom waren”. Met tips en trucs maakte de brandweer pleziervaarders bewust van de risico’s aan boord van een zeil- of motorboot.

16 jaar over datum
“Veel recreatievaarders weten wel dat reddingsvesten, een EHBO-koffer en een brandblusser geen overbodige luxe zijn,” vervolgt Van der Veen. “Maar over een rookmelder of koolmonoxidemelder hadden sommigen nog nooit nagedacht. Terwijl je dat thuis wel doet”.

Ook bij het onderhoud van materialen staat niet iedereen stil, zo bleek. “Vooral gasslangen worden vaak vergeten. Wij adviseren om die regelmatig te controleren op haarscheurtjes en in ieder geval elke vijf jaar te vervangen.”

Al met al is het op Voorne-Putten goed gesteld met de veiligheid, vindt de Hellevoetse brandweerman. “Bij twee op de vijf bootjes is alles dik in orde. Nog eens 40% heeft een aantal kleine verbeterpuntjes. Een op de vijf pleziervaarders staat wat ons betreft echter te weinig stil bij de eigen veiligheid”.

Van der Veen kan zich één geval in het bijzonder herinneren. “We troffen een brandblusser aan die al 16 jaar over de houdbaarheidsdatum heen was. Daar komt dus echt niets meer uit!”. De brandweer is van plan volgend jaar meer havens te bezoeken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op