Precariobelasting verdwijnt in pot algemene reserve

In de commissie Bestuur van 21 november 2017 kwamen de belastingverordeningen 2018 ter advisering. Bij twee verordeningen heeft Forza! Nissewaard een andere mening dan het college. De eerste is de precariobelasting. De heffing van precario op leidingen en kabels zou worden geheven bij Stedin en Evides.

De teruggaaf aan de inwoners van de precario voor Evides zou 1 op 1 terug gaan. De heffing bij Stedin is onzeker geworden vanwege jurisprudentie. Zodoende ontvangt Nissewaard momenteel geen 3,8 mln euro en loopt Nissewaard een groot risico op in de begroting. Hier had Forza! Nissewaard vooraf voor gewaarschuwd en ging toen enkel akkoord bij compensatie aan de inwoners.

Nu liggen de kaarten anders. Het college wilt de precario van Evides gebruiken om een buffer te creëeren in de begroting voor het eventueel mislopen van de precario van Stedin. Forza! Nissewaard begrijpt het financiële standpunt van het college.

De inwoner heeft recht waarvoor zij belasting betaalt en dat is de compensatie voor de heffing van Evides plus de positieve resultaten van de afvalstoffenheffing. Forza! Nissewaard begrijpt heel goed dat dit niet ten goede komt van de begroting 2018.

Ten tweede heeft Forza! Nissewaard een andere mening over de hondenbelasting. De hondenbelasting is geen bestemmingsbelasting. Het is dus niet bestemd voor honden. Wij willen daarom weten hoe de hoogte van deze belasting tot stand komt.

Wij willen weten waarom de hondenbelasting geen bestemmingsbelasting is, want dan kan de gemeente de kostendekkendheid toepassen. De kosten zijn dan gelijk aan de opbrengsten. Zodoende betaalt de hondenbezitter niet meer belasting wat nu wel het geval is. Het liefst zien wij dat de hondenbelasting wordt afgeschaft, maar daar is het meerendeel van de raad het niet mee eens.

In de raadsvergadering van 6 december 2017 zal Forza! Nissewaard haar mening uitspreken over de belastingverordeningen 2018.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op