Plastic en blik apart bij SpijkenisseFestival

Tijdens het SpijkenisseFestival van 21, 22 en 23 augustus zamelt de gemeente Nissewaard alle plastic flesjes, bekers, blikjes en ander verpakkingsafval apart in. Op het festivalterrein staan speciale afvalbakken waarin bezoekers hun plastic en blikjes kunnen deponeren. In de komende weken zal dat ook op andere evenementen in Nissewaard het geval zijn. De inzameling op het SpijkenisseFestival is het begin van een wijziging in het afvalbeleid van de gemeente.

Nieuw grondstoffenbeleid
In de komende maanden wordt duidelijk, hoe de gemeente Nissewaard haar afvalbeleid gaat ombuigen naar een nieuw grondstoffenbeleid. Uitgangspunt daarbij zal zijn dat diverse afvalmaterialen, zoals plastic, blik, papier, gft, glas en textiel gescheiden moeten worden van de rest van het huishoudelijk afval. Dat gaat gevolgen hebben voor de wijze waarop het afval in de dorpen en wijken wordt opgehaald.

De gemeente ontwikkelt daarvoor in de komende maanden de plannen en zal op verschillende momenten de bewoners spreken voordat de definitieve keuze wordt gemaakt hoe het huishoudelijk afval wordt opgehaald en verwerkt. Hoe dat er uiteindelijk uit gaat zien voor de inwoners, wordt eind dit jaar duidelijk.

Hergebruik

In veel gemeenten in Nederland scheiden de inwoners hun afval al. Alle apart ingezamelde materialen kunnen weer als grondstof dienen voor nieuwe producten en worden hergebruikt. De hoeveelheid afval die daarna overblijft, is in veel steden al drastisch teruggelopen. In Nissewaard wordt per inwoner ca. 350 kilo afval per jaar geproduceerd.

In een vergelijkbare gemeente als Apeldoorn, waar inwoners hun afval al geruime tijd scheiden, ligt dat gewicht op162 kilo. Een projectgroep werkt ideeën uit om binnen twee jaar de hoeveelheid restafval per inwoner tot bijna de helft van de huidige hoeveelheid terug te dringen. Plastic maakt in volume een groot deel uit van het huishoudelijk afval en daarom wil de gemeente bij evenementen als het SpijkenisseFestival de bezoekers alvast kennis laten maken met de scheiding van plastic, blik en ander verpakkingsafval van de rest van het afval.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op