PinksterSail 2018

De liefhebbers van oude zeilschepen komen tijdens het Pinksterweekend weer ogen te kort! Waar ruim 200 jaar geleden de Zilvervloot aan wal gebracht werd door Piet Hein wordt tijdens de PinksterSail een historische zeilrace gehouden.

Tussen de 40 en 60 schepen nemen deel aan een bijzondere tocht vanuit Hellevoetsluis. Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken varen het water dan op het weidse en door zeilliefhebbers bejubelde Haringvliet.

Gaffel getuigde schepen
Op de vrijdag voor Pinksteren meren de deelnemende schepen aan in de haven. De vloot bestaat uit onder meer Schokkers, Klippers, Botters, en Zeevalken. De meesten zijn qua uitstraling authentiek. Voorwaarde voor deelname is dat het allemaal zogeheten gaffel getuigde schepen zijn.

Na het ‘palaver’, de briefing voor de tocht, op zondagmorgen 20 mei wordt om 10.30 vanaf de vuurtoren gestart. “Eigenlijk is het meer een toertocht rond de Slijkplaat, al zit er ook een wedstrijdelement aan vast. Er wordt in drie klassen gevaren afhankelijk van de verschillende lengtes van de schepen.”

Hellevoetsluis
Hellevoetsluis is uitgegroeid tot een van de grootste jachthavens van Nederland. In de tijd dat de plaats een marinehaven was, werd hier de beroemde zilvervloot (schepen met kostbaarheden die in de 16e en 17e eeuw van Amerika naar Spanje voeren) aan wal gebracht door Piet Hein.

Gebouwen zoals het Admiraliteitsgebouw, het Tromphuys en het Ruyterhuys, vernoemd naar Michiel de Ruyter, herinneren nog aan deze tijd. Het voormalige droogdok waar in de 18e eeuw zeilende linieschepen gebouwd werden en waar tot in de jaren 70 van de vorige eeuw het onderhoud van mijnenvegers plaats vond, is nu een museum dat een bezoek meer dan waard is.

De Pinkster Sail vloot wordt afgemeerd in de vesting van Hellevoetsluis. De gaffel getuigde schepen zijn daar van 18 tot 20 mei te bewonderen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top