Opinie: Gaat de markt de bevolking beschermen?

De kranten staan tegenwoordig bijna dagelijks bol van schokkende nieuwsberichten vanwege overlast door medelanders. ‘Columniste bedreigd om column’, ‘Gemeente kan jonge, criminele raddraaiers niet de baas’, ‘Bendes zakkenrollers slaan toe op Gaypride’. Nederlanders van allochtone afkomst die zich misdragen. Ik ontken niet dat ook Nederlanders in staat zijn tot (crimineel) wangedrag. Maar de verhoudingen zijn inmiddels volledig zoek. Het gedrag brengt een schokgolf door het land. Het gevoel van onveiligheid wordt versterkt. Iedereen, autochtoon én allochtoon, voelt zich door dit wangedrag bedreigd en onveilig op straat.

En wat doet politiek Den Haag? Die kijkt weg. We moeten ze helpen beter te integreren, zegt men. Het is onze fout, we doen te weinig voor ze, zegt men. Maar ‘men’ vergeet dat dit vaak jongeren zijn van de tweede en zelfs de derde generatie. Het betreft hier geen integratieprobleem. Het is een gedragsprobleem, ingegeven door een bepaalde culturele achtergrond. En dat los je niet op door het probleem weg te wuiven.

Elke partij moet beginnen te erkennen dat we bovengemiddelde problemen hebben, ontstaan door enkele individuen uit verschillende bevolkingsgroepen. Dat los je alleen op door die zich misdragende individuen aan te pakken. Er zitten voor- en nadelen aan de huidige cultuurverrijking. Maar bij die nadelen kijken zowel de politiek als de grachtengordelelite het liefste weg. Veilig in hun beschermde woonomgeving, ver van de overlast.

Maar beste politici, daarmee gaan deze problemen niet weg. Sterker nog, al jaren neemt het probleem toe. Niet handhaven is voor dit soort tuig namelijk een stimulans om hiermee door te gaan. We bereiken nu een keerpunt. Een moment waar de overlast een hoogtepunt nadert en we op een tweesprong staan. Willen we een Nederland waar we vrij kunnen bewegen of gaan we naar ‘gated communities’ en ‘no go’-areas net zoals we die in de VS kennen? Als we nu de problemen niet erkennen en ingrijpen dan gaan we hard die kant op. Tussen Capelle en Nieuwerkerk aan den IJssel bestaan plannen voor een afgesloten woonwijk. Nabij Den Bosch bestaat er al een, Leliënhuyze. Dat lijkt me een weg die we geen van allen willen inslaan. We willen kunnen leven en bewegen in een vrij Nederland. Het is simpel. Als de politiek niet instaat voor de veiligheid van haar bevolking dan gaat de markt dit wel reguleren. Nét als politiek Den Haag leven in een beschermde woonomgeving, ver van de overlast. Maar of dát is wat we willen?

Chris Hottentot
TROTS Spijkenisse

Stem op deze column op Metro columns.

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op