Op vakantie naar Egypte? Toename Hepatitis A in Egypte

Spijkenisse – Er is sinds begin dit jaar een toename van het aantal hepatitis A-infecties onder toeristen die op strandvakantie waren in Egypte, voornamelijk in de plaatsen Hurghada en Sharm-el-Sheik. Het lijkt vooral te gaan om vakanties in all-inclusive hotels.

Onder leiding van het ECDC (Europese organisatie voor infectieziektebestrijding) is een internationaal onderzoek gestart om de bron van de besmettingen op te sporen. Het gaat voornamelijk om Zweedse en Noorse toeristen, maar ook een aantal Nederlandse toeristen heeft in Egypte een hepatitis A-infectie opgelopen. Geen van de besmette patiënten was gevaccineerd tegen hepatitis A.

Hepatitis A (geelzucht) is een ontsteking van de lever door een infectie met een virus. Besmette volwassenen hebben meestal koorts, hoofdpijn, buikpijn, diarree, minder trek in eten en last van misselijkheid en overgeven. De huid en het oogwit kunnen geel worden, de urine kan donker en de ontlasting juist licht van kleur worden. Volwassenen zijn vaak vier tot zes weken ziek, maar kunnen maanden last hebben van moeheid en lusteloosheid. Kleine kinderen merken meestal weinig of niets van een hepatitis A-infectie, maar kunnen wel andere mensen besmetten.

Het hepatitis A-virus zit in de ontlasting van iemand die besmettelijk is. In veel populaire vakantielanden is de hygiëne minder goed dan in Nederland. Nederlanders lopen in die landen kans op besmetting als ze gebruik maken van openbare toiletten. Maar de besmetting kan ook door voedsel worden overgedragen. Er bestaat een uitstekend vaccin tegen hepatitis A, dus als u op vakantie gaat naar een land waar hepatitis A voorkomt, doet u er goed aan u te laten vaccineren. Dat geldt niet alleen voor Egypte, maar voor (bijna) alle landen in Afrika en Azië (Turkije!) en zelfs voor sommige landen in Europa (Kroatië, Macedonië, Bulgarije, Roemenië, Rusland).

Veel zorgverzekeraars vergoeden overigens een deel van de kosten voor reisvaccinaties. Een overzicht daarvan vindt u in de vergoedingenlijst van ziektekostenverzekeraars.

[youtube id=”KTvTKn8wQ00″ width=”100%” height=”480″]

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top