‘Ontmoedig gebruik van houtkachels en open haarden’

Het gebruik van houtkachels, inzethaarden en open haarden moet ontmoedigd worden door de overheid. Dat staat in een brief van het platform Houtrook en Gezondheid. De brief is ook ondertekend door de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid die steeds meer klachten binnen krijgt van bewoners uit de regio.

De stijging kan te maken hebben met de toegenomen aandacht voor de gevolgen die aardgaswinning heeft voor Groningen, zegt Marjolijn Schipper adviseur namens alle gemeenten in Zuid-Holland Zuid. Maar het kan ook komen doordat er meer aandacht is voor de overlast die kachels veroorzaken en mensen daardoor sneller aan de bel trekken.

“De klachten gaan dan over roetneerslag op kozijnen, of over gezondheidseffecten, zoals prikkende ogen of ademhalingsproblemen bij astmapatiënten. Als het dan heel erg uit de hand loopt kan het conflicten opleveren tussen buren, wat weer stress veroorzaakt.”

Er hoeft geen totaalverbod op kachels te komen of op barbecueën, zegt Schipper: “Maar wel meer bewustwording over de hoeveelheid overlast die je kunt veroorzaken en of het wel noodzakelijk is om de kachel aan te zetten.”

Bron: rijnmond.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

5
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
2 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
MildredJipNelHansvdwiel Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Hansvdwiel
Gast
Hansvdwiel

Weer een goed voorbeeld van mensen die maar zeuren en regeltjes opleggen. Niet foed word je in nederland van die bedweters en het verkloten voor vele van ons. Ben van 1951 en als ik zeg die goeie ouwe tijd nen ik een ouwe lul. Maar toen had je al die figuren gelukkig niet. Heb al van me 5e copd en heb al een heel bos weggestookt. Nog steeds nergens last van . Wat wel zal helpen dat mensen met hout minimaal 2 x per jaar de schoorsteen vegen. En heren en dames van nisserwaard draai je nek eerst eens naar… Lees verder »

Nel
Gast
Nel

Wat u azijnzeikers noemt. Niet iedereen met copd reageert hetzelfde op houtkachels. Zelf heb ik er wel last van, maar in de winter zit je binnen dan valt het mee. Waar ik meer last van heb zijn in de zomer de houtkorven. Iederen zit met mooi weer buiten en ik kan ramen, deuren en roosters dichtdoen en binnenzitten. Een beetje rekening houden met je medemens en het wordt voor iedereen een feestje!

Mildred
Gast
Mildred

helemaal mee eens !

Jip
Gast
Jip

Er zijn al te veel mensen onnodig aan dood gegaan aan de gevolgen van stoken van hout.

Mildred
Gast
Mildred

weet je waar ik last van heb en wat pas ECHT slecht is ivm fijnstof en andere rotzooi dat in de lucht zit, maar waar je niemand over hoort is de chemische industrie waar we alle rotzooi van over ons uitgestrooid krijgen.
Geneuzel over houtkachels.