‘Onderhoud bruggen schiet te kort’

Veel gemeenten doen te weinig aan het onderhoud van viaducten en bruggen. Ze trekken er te weinig geld voor uit en ook leggen ze geen geld opzij voor verwachte vervangingen. Dat schrijft het AD vandaag naar aanleiding van een onderzoek door Bouwend Nederland onder gemeenten. Volgens de belangenvereniging van bouw en infrabedrijven stelde het toenmalige ministerie van VROM in 2009 het probleem ook al aan de kaak, maar is er in de praktijk sindsdien niet veel veranderd.

In 2011 trok LEF (toen als TROTS) al aan de bel vanwege het VROM rapport. De gemeente besloot toen om de onderhoud van bruggen tot 2017 tot een minimum te beperken. Tot dat moment wordt de kwaliteit van bruggen alleen  ‘visueel’ vastgesteld. De zorgen van LEF werden onderstreept door de gebrekkige kwaliteit van bruggen in de wijk Waterland. Daarom stelde de partij voor een bruggenbeleidsplan op te stellen om de kwaliteit van de bruggen te kunnen waarborgen.

De raad stemde echter tegen dit voorstel en vond het plan ‘een brug te ver’. Volgens toenmalige D66-fractievoorzitter Arjun van der Dussen hoefden de inwoners zich geen zorgen te maken. “Als het kapot is moet het gemaakt worden en als kinderen er doorheen zakken komen de zwemlessen  die ze hebben gekregen goed van pas“, zo stelde hij.

Ongeveer 40 procent van de bruggen en viaducten dateert van voor 1980. Spijkenisse telt 250 bruggen, waarvan de meesten in de jaren ’70 en ’80 zijn aangelegd. De bruggen zijn aan het eind van hun levensduur en het hout moet dringend vervangen worden. Bij de enquête onder alle gemeenten reageerde ruim een kwart. Dit kwart is verantwoordelijk voor 8800 bruggen. Van bijna een op de vijf bruggen is het bouwjaar onbekend. Het nis niet bekend of de gemeente Nissewaard heeft gereageerd op het onderzoek.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op