Nissewaard presenteert sluitende begroting voor 2018

Het college van B en W van de gemeente Nissewaard heeft een sluitende begroting aan de gemeenteraad voorgelegd. Traditiegetrouw wordt de onroerend zaak belasting (OZB) in Nissewaard niet verhoogd, maar slechts aangepast aan de prijsstijging.

Met de verkiezingen in maart 2018 in het vooruitzicht is de begroting 2018 al weer de laatste begroting van dit college. Het is een begroting die financieel de wind weer meer in de rug heeft. Met de economie gaat het steeds beter en dat is ook terug te zien in de gemeentelijke financiën.

Daarbij rekent het college zich niet rijk. De afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat behoedzaamheid op z’n plaats is. In de begroting 2018 is dan ook de balans gezocht tussen gewenste/noodzakelijke investeringen, meerjarige financiële ontwikkelingen en het versterken van de algemene reserve.

Nissewaard heeft in de periode als groeikern veel nieuwe woningen en voorzieningen gerealiseerd. Sommige daarvan zijn inmiddels aan vernieuwing toe. Zo is de afgelopen jaren geïnvesteerd in de openbare ruimte.

Met de extra beschikbaar gestelde middelen van € 2 miljoen per jaar wordt de komende jaren de openbare ruimte verder verbeterd. Ook de herstructurering van wijken wordt de komende jaren een belangrijk speerpunt. Samen met de woningcorporaties wordt hier invulling aan gegeven.

Daarnaast is in deze begroting een belangrijke impuls opgenomen voor de onderwijshuisvesting. Er wordt structureel € 700.000 beschikbaar gesteld om de komende jaren in overleg met de schoolbesturen te investeren in de scholen in onze gemeente.

Het is belangrijk dat inwoners kunnen deelnemen aan en participeren in de samenleving. Het project Thuis in de Wijk vormt als onderdeel van het Sociaal Domein hiervoor een belangrijke stimulans. Bij Thuis in de Wijk gaat het om een netwerk van partijen en inwoners. Hierbij wordt dichtbij huis ontspanning, ontmoeting, preventie, informatie en ondersteuning geboden.

De netwerksamenleving stelt ook andere eisen aan de gemeente zelf. Het vraagt om nieuwe oplossingen en wendbaarheid om hierop in te spelen. Verdere digitalisering en het opnieuw inrichten van processen vragen om innovatie in werkwijze en aanpak. Het college wil hier de komende jaren op inzetten.

De begroting 2018 wordt behandeld in de commissievergaderingen van 31 oktober tot en met 2 november 2017 en in de gemeenteraad van 8 november 2017.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Kees Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Kees
Gast
Kees

Nu nog een brug die wil sluiten.