N218: Landschapsplan Groene Kruisweg voltooid

Het landschapsplan voor de Groene Kruisweg (N218) dat de provincie Zuid-Holland, de gemeente Brielle en gemeente Nissewaard samen met de Dorpsraad Zwartewaal en de bewoners ontwikkelde, is gerealiseerd. In een paar maanden tijd zijn er ruim 250 bomen en 720 meter haag geplant tussen Geervliet en Brielle.
Samenwerking

Om de verkeersveiligheid te vergroten, was de provincie van plan de bomen die dicht langs de Groene Kruisweg stonden (binnen 4,5 meter) te kappen. Dit was onderdeel van het groot onderhoud aan de N218. De bewoners, de Dorpsraad Zwartewaal en de gemeenten wilden meer aandacht voor het behoud van het landschappelijk karakter.

Daarom is er met alle betrokken partijen een landschapsplan ontwikkeld, waarbij zowel rekening is gehouden met de verkeersveiligheid als de waarde van het groen voor de omgeving.
Landschapsplan

Volgens het beleid van de provincie Zuid-Holland worden bomen één op één gecompenseerd. Langs de Groene Kruisweg heeft de provincie nog 65 bomen extra geplant. In de nieuw te planten bomen is variatie aangebracht, er zijn esdoornen , essen, populieren en wilgen geplant. Naast de bomen en hagen is er ter hoogte van de wijk Ossewei in Zwartewaal een grondwal gerealiseerd.

Deze grondwal is beplant om de overlast van de weg voor de bewoners nog meer te beperken. Op plaatsen waar de verkeersveiligheid erom vroeg, is een geleiderail geplaatst met een groene uitstraling.
Nieuw bermbeleid

Het landschapsplan voor de Groene Kruisweg (N218) is een van de mooie voorbeelden, waarbij samen met de omgeving intensief is gekeken naar een goede invulling van de berm. Het nieuwe bermbeleid van de provincie Zuid-Holland is daarom ook gericht op maatwerk met een goede balans tussen veilige infrastructuur, waarden van bermen voor de omgeving, landschappelijke inpassing van voorgenomen maatregelen en ecologische kansen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op