Meer fijnstof door vuurwerk

Tijdens de jaarwisseling zijn er pieken in de concentraties fijnstof door het afsteken van vuurwerk. De pieken waren veel hoger dan de afgelopen jaren. Rond 2.00 uur waren de fijnstof concentraties weer gedaald naar het normale niveau.

De DCMR meet van uur tot uur de concentraties van fijnstof op een aantal meetpunten in de regio. Fijnstof is een verzamelnaam voor zeer fijne stofdeeltjes die de lucht verontreinigen. Bij inademen kunnen deze stofdeeltjes tot diep in de longen komen.

Pieken
In Rotterdam aan de Zwartewaalstraat mat de DCMR de hoogste piek van 1024 µg/m3 (microgram fijnstof per kubieke meter). Vorig jaar was dit nog 332 µg/m3. Het effect van de vuurwerkvrije zones in Rotterdam is niet te volgen op het luchtmeetnet, doordat de meetpunten niet in of naast deze zones staan.

Weersomstandigheden
Rond de jaarwisseling was het droog en stond er een matige wind. De wind zorgde ervoor dat het fijnstof snel werd verspreid en dat de hoge concentraties snel daalden. Weersomstandigheden spelen een belangrijke rol bij de effecten van vuurwerk op de luchtkwaliteit.

Bij mistig, koud en windstil weer zijn de concentraties hoger. Bij harde wind wordt de vervuiling snel verdund en verdreven en zijn de concentraties lager. Ook de hoeveelheid en het soort vuurwerk spelen een rol. Vuurpijlen die hoog in de lucht ontploffen, zorgen voor minder vervuiling in de lagere luchtlagen dan knalvuurwerk op de grond.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Willem Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Willem
Gast
Willem

Ach, dat is 1x per jaar, meten ze ook de finstof concentratie als de brug open heeft gestaan en al die auto’s weer starten ? Zouden ze ook eens moeten doen, ik denk dat het op jaarbasis schrikbarend is.

Top