Lullige en lange namen

Er zijn mensen die trots zijn op hun achternaam. Sommige namen klinken voornaam terwijl het toch echt hun achternaam betreft. In Rotterdam is een straatnaam (laan) vernoemd naar Jonkheer Meester Alexander Frederik Savornin Lohman (1837-1924). Zowat niemand weet meer wie de goede man was.

Google leert ons dat deze voorname man met diens voorname achternaam, minister van Binnenlandse zaken was en voornaam lid van de Christelijke Historische Unie. Op dat ‘voornaam lid’ kom ik zo bij u terug.

Nog een paar lange feitelijkheden; Het uit drie straten bestaande gehucht in de gemeente Zaanstad kent de langste straatnaam van ons land met 26 aaneengesloten tekens: de Haaldersbroekerdwarsstraat. De langste straatnaam uit meerdere woorden is te vinden in Pijnacker; de Burgemeester Jonkheer Hesselt van Dinterstraat met 42 tekens.

In Spijkenisse kunnen ze er ook wat van met de Annie Romein-Verschoorstraat (25), Wilhelmina Bladergroenstraat (27) en de Geertruida Bosboom Toussaintlaan (30). Nissewaard heeft de één na langste weg van Nederland binnen de gemeentegrenzen; de Groene Kruisweg met 34 kilometer die loopt van Brielle tot de Dorpsweg in Rotterdam-Zuid.

De Van Heemstraweg langs de Maas bij Dreumel is met 61 kilometer de allerlangste. ‘Hoe heet uw allerlangste? Heeft u een voornaam lid? Wat is de voornaam van uw lid eigenlijk? Deze Man-bijt-hond-vraag moet u uw man of vriend maar eens stellen. Er zijn namelijk mannen die hun piemel een ‘liefkozende’ naam hebben gegeven.

Als ik mijn vriendenkring rondkijk kom ik op namen als ‘Lange Jan, Prettige Piet, Geile Gerrit, Ruige Rinus, Rubberen Robbie en Druppelende Danny. Zelf doe ik daar niet aan mee. Alleen de gedachte eraan is al lullig genoeg!

Pinkeltje
Reageren? joopvanderhor@gmail.com

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top