Lichte stijging energierekening

0

De 2 miljoen klanten van netbeheerder Stedin krijgen in 2017 te maken met een lichte stijging van de transportkosten op de energierekening. De tarieven van Stedin per 1 januari 2017 zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een gemiddeld huishouden gaat bij Stedin vijf euro per jaar meer betalen.

Het is onder het landelijke gemiddelde van dertien euro meer per jaar. De kosten van Stedin zijn gestegen, waaronder de verder gestegen precariobelasting die gemeenten heffen. Consumenten betalen de transportkosten via de rekening van hun energieleverancier.

De netwerktarieven voor elektriciteit dalen in 2017 met 6,3 procent. Het gastarief stijgt met 17 procent. Deze stijging komt voornamelijk door de hogere kosten voor vervanging van gasnetten. Hierdoor stijgt het totaalbedrag voor transport van elektriciteit en gas met vijf euro per jaar.

Ook hebben weer meer gemeenten Stedin aangeslagen voor belasting op de kabels en leidingen: de zogenoemde precario. Hierdoor betaalt een consument in de Randstad in 2017 ongeveer twintig euro aan precario via de energierekening. Stedin verwacht dat de kosten door precario volgend jaar verder zullen stijgen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op