Late terugtreding directeur symptomatisch voor corruptie binnen de VVD

“VVD-wethouder Igor Bal van Nissewaard kan voortaan beslissingen nemen over de gemeentelijke Elementen B.V. zonder dat hij dan met zijn vader te maken krijgt. Vader Loek Bal is weg als directeur. Volgens een gemeentewoordvoerder is daartoe besloten ‘om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen’. (bron AD.nl 20 september)”

Op zijn zachtst gezegd een merkwaardige gang van zaken. De vader van wethouder Igor Bal (wethouder sociale zaken) heeft zich pas 6 september teruggetrokken uit de directie van Voorne Putten Werkt B.V. en De Elementen B.V. De raad is veel eerder dit jaar aangetreden.

Bij SP Nissewaard vragen wij ons af wanneer de gemeenteraad zich gerealiseerd heeft dat een familieband tussen directie van een gemeentelijk uitvoeringsbedrijf en gemeenteraad een schijn van belangenverstrengeling oproept?

Uit stukken van de Kamer van Koophandel (peildatum 21 juni 2018) waar SP Nissewaard over beschikt, blijkt dat Voorne Putten Werkt B.V. in 2016 is ingeschreven in het handelsregister. (KvK-nummer 67166121) Verder blijkt uit deze stukken dat de Gemeente Nissewaard enig aandeelhouder is. Als algemeen bestuurder staat de heer J.L. Bal vermeld. Klaarblijkelijk de vader van wethouder Igor Bal.

Volgens Transparency International kent de term ‘corruptie’ kent vele definities, van heel eng tot heel ruim. De ruimste definitie van corruptie omvat alle vormen van machtsmisbruik door een ieder die macht toevertrouwd heeft gekregen. In die omschrijving is ‘corruptie’ volgens datzelfde Transparency International de tegenhanger van wat ‘integriteit’ wordt genoemd.

Concreet: het terugtreden van de vader van de wethouder is een actie achteraf, zeer waarschijnlijk vanwege het feit dat Voorne Putten Werkt B.V. al geruime tijd onder vuur ligt, niet alleen door SP Nissewaard, maar door bijv. de acties van de heer Blokhuizen en het FNV.

Het is speculatief of het aftreden van de heer bij Voorne Putten Werkt B.V. ook zou zijn gebeurd als dit alles niet aan het licht was gebracht. Wij vermoeden als SP Nissewaard van niet.

Zoals gezegd, de Gemeente Nissewaard is enig aandeelhouder van Voorne Putten Werkt B.V. Op zich is dat geen merkwaardige constructie. De NS bijvoorbeeld is een N.V., met de Nederlandse staat als enig aandeelhouder.

De NS heeft echter een heel beperkt werkgebied, dat wettelijk is vastgelegd. Of dit ook het geval is voor Voorne Putten Werkt B.V. is echter zeer de vraag, gelet op de activiteiten van Voorne Putten Werkt B.V. de laatste maanden. Hier ontstaat het risico van Zonnekoningsgedrag, zoals we dat zagen bij woningstichtingen Woonbron en Vestia.

Dit alles betekent dat de Gemeente Nissewaard, in casu de belastingbetaler, garant staat voor het ingelegde kapitaal van Voorne Putten Werkt B.V. bij faillissement van de B.V.

Erik van Donk
SP Nissewaard

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

9
Reageer op dit artikel

avatar
3 Comment threads
6 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
WillemAnoniemPaulKeesAnoniem Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Paul
Gast
Paul

Treurig weer dit. Even op de maandagochtend met een stukje “nieuws” komen en heel “stoer” linkjes plaatsen naar een website opgezet door een marketing bureau met als enig belang reclame te maken voor de eigenaar van die website die een marketing bedrijfje heeft. Dit is wel erg makkelijk scoren. Zou Nissewaard Actueel niet eens een keer duidelijk moeten gaan maken of een stuk is geschreven door een echte journalist of, zoals in dit geval, door een persoon van een politieke partij. Het gaat mij hier niet om het “downplayen” van feiten aangaande de VDD, of enig andere partij maar het… Lees verder »

Anoniem
Gast
Anoniem

Ondanks het aftreden van de heer L. Bal blijft de vraag hoeveel aandelen heeft de heer L. Bal! Hoe groot is de kans dat de heer L. Bal met voorkennis aandelen kan verhandelen.

Paul
Gast
Paul

Sorry, maar dit is echt onzin. Het gaat hier niet om persoonlijke aandelen en handel met voorkennis is alleen bij beursgenoteerde bedrijven. (kort gezegd) Ook deze reactie van Anoniem persoon is weer zo populistisch roeptoeter verhaal met als enig doel om zonder op de inhoud te reageren lekker voor de bühne puntjes te willen scoren. Iemand nog iets wel correct, relevant en onderbouwd toe te voegen?

Anoniem
Gast
Anoniem

Zolang de heer L.Bal aandelen heeft daardoor kan het invloed hebben op de beslissing van Wethouder de heer I. Bal toch!!!

Paul
Gast
Paul

Euhh. Nee, Nee en Nee… 1. De heer Bal heeft geen persoonlijke aandelen gehad in de BV VP Werkt, hij was directielid 2. Hij is thans geen directielid meer 3. Van alles kan invloed hebben op de beslissing (weet niet welke, maar een beslissing dan maar) bijvoorbeeld een goed onderbouwd verhaal? Juist een vader-zoon band lijkt mij alle vorm van belangenverstrengeling tegen te gaan daar de schijn altijd tegen is, maar er is dus geen enkele sprake van belangenverstrengeling, 4. De Elementen BV is Bal senior nog wel verantwoordelijk voor maar valt onder de verantwoordelijkheid van 2 andere wethouders. Ik… Lees verder »

Kees
Gast
Kees

Op het moment dat Igor Bal wethouder werd had zijn vader al moeten terug treden en dit is niet gebeurd. Op 25 april schreef de VVD het volgende, Fractievoorzitter Rogier van Veen: “We hebben de kandidatuur van Igor goed overwogen, waarbij ook is gekeken naar de werkzaamheden van zijn vader binnen de gemeentelijke organisatie. Na het doorlopen van een zorgvuldig proces waarbij ook een extern bureau is ingeschakeld, is geconcludeerd voor het zorgvuldig opereren van het openbaar bestuur, dat deze situatie aandacht vraagt. Daarom zijn er duidelijke werkafspraken gemaakt en moet er gekeken worden naar een structurele oplossing.” Er is… Lees verder »

Anoniem
Gast
Anoniem

Nee want het aftreden van L. Bal was al afgesproken bij het aantreden van I. Bal en hier is destijds de raad ook over geïnformeerd. Helaas wordt hier weer misinformatie verstrekt.

Willem
Gast
Willem

Dus de VVD lijkt bijna 1 op 1 op de SP, of andersom. Allebei niet betrouwbaar en laten we het netjes houden, vol van onwaarheden vertellen. Kortom politicus worden doe je alleen om fijn te kunnen liegen.

Willem
Gast
Willem

Dus Bal en Bal mogen ook niet op een verjaardag met elkaar praten over…………….. Helder verhaal van Paul.