Landelijke Open Bunkerdag 2018

9 juni van 10.00 tot 17.00 uur gaan langs de hele Nederlandse kust bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor het publiek. De betonnen kolossen maken onderdeel uit van ons landschap, maar zijn vaak beperkt toegankelijk. Soms verzonken in het zand of overgenomen door de natuur, vertellen zij nog altijd het verhaal van de Duitse bezetting.

In Oostvoorne zal de unieke Biberbunker, ingericht als museum, opengesteld worden. In Hellevoetsluis worden bezoekers tijdens een stadswandeling meegenomen langs de sporen van de oorlog. Wie een goed beeld wil krijgen het leven van de Duitse soldaat kan de dag doorbrengen in Ouddorp, waar 15 bunkers van bunkercomplex De Punt te bezoeken zijn.

Atlantikwall
De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen.

De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Ook in Oostvoorne, Hellevoetsluis en Ouddorp moesten bewoners evacueren. De Duitse bezetter wilde de kust tegen een geallieerde landing verdedigen en een ruim schootsveld was daarbij noodzakelijk. In Hellevoetsluis werd zelfs twee derde van de bebouwing gesloopt.

Bunkerdag in Oostvoorne, Hellevoetsluis en Ouddorp
Bezoekers van de Zuid-Hollandse eilanden kunnen tijdens de Bunkerdag widerstandsnest De Punt bezoeken. Het bunkercomplex bestaat uit 15 bunkers die allemaal hun eigen functie hadden. Gidsen vertellen je er meer over. In Oostvoorne wordt de Biberbunker opengesteld voor publiek.

In deze voormalige radarcommandopost voor de Duitse luchtmacht is alles zo veel mogelijk in oude staat terug gebracht. Daardoor krijg je een goed beeld van het werk en leven in de bunker in relatie tot de acties in de luchtoorlog.

Tijdens de stadswandeling in Hellevoetsluis ontdekt de bezoeker welke sporen van de oorlog die nog altijd zichtbaar zijn. Ook bezoek je er de geschutsbunker van het type 612. Bijzonder is dat je bij deze bunker de verhalen hoort van mensen die in Hellevoetsluis en omgeving de oorlog hebben meegemaakt.

Bunkerdag landelijk
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners nieuw leven ingeblazen.

Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties. Filmvertoningen met historisch beeld brengen ons terug naar voorbije tijden. Bekijk de website voor de locaties van de activiteiten. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van ons land.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top