Komend weekend goede kans om vallende sterren te zien

0

Elke zomer trekt de aarde door de Perseïden-meteorenzwerm, dit is een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is.

De meteorenzwerm heeft zijn oorsprong schijnbaar in dit sterrenbeeld. Vele stofdeeltjes komen dan in botsing met de dampkring van de aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel. Dit verschijnsel noemen we een vallende ster of meteoor.

Dit weekend piekt deze sterrenregen in de nacht van zaterdag op zondag. Onder ideale omstandigheden zijn er 85 meteoren per uur te zien. Helaas zijn de omstandigheden niet perfect, aangezien de maan voor 65% verlicht is. Hierdoor zijn er in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer dertig meteoren per uur te zien.

Om deze meteoren waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig: het volstaat om met het blote oog te kijken naar een willekeurige plaats aan de hemel. De meeste Perseïden zie je vanuit donkere plaatsen buiten de stedelijke gebieden. Het meest gunstige tijdstip om te kijken is na middernacht.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op