Kiem gelegd voor bloeiende akkerranden

Met het inzaaien van de eerste strook bloemrijke akkerranden werd woensdag 17 mei de kiem gelegd voor een uniek project op Voorne-Putten. Bij zo’n 15 agrariërs en drie andere terreinbezitters is de afgelopen dagen een kilometer van hun akkerrand ingezaaid met bloeiende kruiden.

Die zijn niet alleen prachtig om te zien, de bloemrijke akkerranden zijn ook uiterst nuttig doordat ze insecten weglokken van de gewassen. De boer stemt daarop zijn gebruik van bestrijdingsmiddelen af. Elke besparing in het gebruik van die middelen is milieuwinst.

Na jarenlang vruchteloze pogingen te hebben ondernomen om ook op het eigen eiland bloemrijke akkerranden van de grond te krijgen, kreeg de agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten (NVP) vorig jaar groen licht voor de aanleg daarvan van de Landschapstafel (het samenwerkingsverband van overheden en natuurorganisaties). En ook ruim voldoende boeren bleken bereid om een strook akkergrond in te leveren voor een natuurvriendelijker bedrijfsvoering.

Het NVP-akkerrandenproject voor de komende drie jaar vergt een investering van 75.000 euro. De provincie stelt daarvan 37.000 euro beschikbaar, de deelnemers financieren met eigen inzet eenzelfde bedrag.

Akkervogels, insecten en andere dieren profiteren vanaf deze zomer van de bloemrijke akkerranden. Akkervogels zijn insecteneters en gedijen bij het insectenaanbod in de bloeiende akkerrand.

Naast het vergroten van de biodiversiteit op het eiland is de verwachting dat ook de waterkwaliteit zal verbeteren door de bloemrijke akkerranden, doordat er minder mest en gewasbeschermingsmiddel in het water terecht komen.

Met de bloemrijke akkerranden wordt een vijftal doelen gerealiseerd
– verduurzaming van gewasbescherming op Voorne-Putten
– meer biodiversiteit langs de akkers op het eiland
– betere waterkwaliteit in sloten rondom de akkers
– een fraai landschap dat wordt gewaardeerd door boer, burger en recreant
– meer voedselaanbod voor bestuivende insecten zoals hommels en (solitaire) bijen

Deze diashow vereist JavaScript.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op