KBO: alcoholverbod senioren voor scootmobiel

0

Dat senioren veel drinken is bekend, ook bij henzelf. Acht van de tien senioren drinken met regelmaat, drie van de tien kennen mensen in hun omgeving met een drankprobleem. Een ruime meerderheid is daarom voor invoering van een alcoholverbod in het verkeer, waarbij alle bestuurders -ook van fietsen en scootmobielen- helemaal niets mogen drinken.

Dit blijkt uit onderzoek dat seniorenorganisatie KBO heeft verricht onder 950 Nederlandse 65-plussers. Senioren drinken regelmatig en al lang: ruim acht van de tien drinkt al sinds het 28ste levensjaar regelmatig alcohol. De helft van de senioren drinkt ook behoorlijk veel, vindt 45% van de ondervraagden.

Bijna drie van de tien senioren kennen mensen in hun omgeving met een drankprobleem. 40% van de senioren zegt dat drankgebruik thuis de kans op fikse ruzies verhoogt.

Dronken mensen
Wat vinden senioren het meest irritant aan dronken mensen? Hun agressiviteit (32%), onredelijkheid (19%), hun ongecontroleerde motorische gedrag (18%) en het lawaai dat ze maken (11%). Dat dit een gevaar in het verkeer oplevert, is voor 81% van de senioren reden om voorstander te zijn van een totaal alcoholverbod.

Voor fietsers en scootmobielbestuurders gelden nu overigens al dezelfde regels als voor andere weggebruikers: maximaal 2 glazen. Wanneer nu iemand aan het eind van een feestje met een glaasje teveel op in de auto wil stappen, geeft 82% van de senioren aan actie te ondernemen, zoals de chauffeur tegenhouden, een taxi bellen of hem zelf naar huis rijden.

Senioren drinken voor de gezelligheid en drinken ook het liefst samen: ruim zeven van de tien partners van drinkende senioren, drinken zelf ook. Bij een op de vijf senioren speelt het wel of niet drinken zelfs een rol bij hun keuze van hun vrienden en relaties. Zo willen bij voorbeeld niet-drinkers geen vrienden die veel alcohol drinken.

Toch ondervinden niet-drinkers maar weinig hinder van drinkende partners: 95% zegt hier geen problemen mee te hebben.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op