Inspectierapport: personeelstekort belangrijkste reden langere aanrijtijd ambulances AZRR

Personeelstekort bij de ambulances in Rotterdam Rijnmond is de belangrijkste reden waarom de aanrijtijden onder druk staan, concludeert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in een onderzoeksrapport naar de ambulance-aanrijtijden in Rotterdam Rijnmond.

Het personeelstekort, stelt het rapport, is het gevolg van het feit dat landelijk de arbeidsmarkt voor ambulanceverpleegkundigen krap is. Belangrijke toevoeging van de Inspectie is dat, ondanks het personeelstekort bij de Ambulancezorg Rotterdam Rijnmond (AZRR) de kwaliteit van verpleegkundige en medische zorg in orde is.

Deze conclusies van de Inspectie sluiten aan bij de signalen die de AZRR zelf de afgelopen jaren heeft afgegeven. Het rapport bevestigt het standpunt van de AZRR dat er in de gehele zorgketen, waaronder het ambulancevervoer, complexe omstandigheden zijn, waaronder personeelstekort, reorganisaties en bezuinigingen, plus de gevolgen van de vergrijzing. Het gebrek aan gekwalificeerd ambulancepersoneel beperkt zich niet tot onze regio, maar is een landelijk probleem.

Verbetering aanrijtijden
Omdat het gaat om een landelijk probleem, biedt de inspectie met dit rapport geen panklare oplossingen om de responstijden van ambulances te verbeteren.

De AZRR onderneemt een flink aantal acties om te zorgen dat ambulances sneller ter plaatse komen. Ook het inspectierapport constateert dat. Genoemd worden onder andere de campagnes voor de werving van nieuw personeel, het ontwikkelen van transferia bij ziekenhuizen en de proef met differentiatie in typen ambulancevervoer, beter bekend als ‘Mediumcare’.

Naast deze initiatieven noemt de inspectie in het rapport nog aanvullende maatregelen die kunnen bijdragen aan betere rijtijden. De AZRR heeft deze aanvullende punten in gang gezet of zijn inmiddels al gerealiseerd.

Bron: https://vr-rr.nl/actueel/@50771/inspectierapport/

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top