Humanitas Huisvesting en Woonbron starten fusiegesprekken

Humanitas Huisvesting en woningcorporatie Woonbron gaan onderhandelingen voeren om te komen tot een fusie. Door haar financiële situatie kan Humanitas Huisvesting niet meer zelfstandig blijven voortbestaan en wordt een fusie gezien als de beste oplossing om de belangen van haar huurders en andere betrokken partijen zo goed mogelijk te waarborgen.

Ook is er noodzakelijke financiële steun aangevraagd bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Humanitas Huisvesting streeft ernaar om voor de zomer een intentieovereenkomst te sluiten.

Humanitas Huisvesting heeft circa 2500 sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen, zorgeenheden en bedrijfsruimten in de Rotterdamse regio. Gemeenten waarin Humanitas Huisvesting woningen bezit, hebben aangegeven dat deze woningen voor hen onmisbaar zijn voor de sociale woningvoorraad.

Een groot deel van de huurders van Humanitas Huisvesting is afhankelijk van zorghulp. In het verdere proces is dit een belangrijk thema. Dat geldt ook voor de werkgelegenheid van de werknemers die momenteel bij Humanitas Huisvesting werken.

Borging
Woonbron heeft een sterke lokale verbondenheid in de wijken waar ook Humanitas veel woningen bezit. Dat is voor Humanitas de doorslaggevende factor om met Woonbron fusiegesprekken aan te gaan. Bij een fusie gaan alle huurcontracten over naar de fuserende partij en ontstaat de mogelijkheid om noodzakelijk gepland en achterstallig onderhoud aan de woningen te verrichten. Dat is in de huidige situatie van Humanitas Huisvesting niet mogelijk.

Toezicht
Humanitas Huisvesting staat sinds 2013 onder verscherpt toezicht van de Autoriteit Woningcorporaties (Aw). Tot 2016 vormde Humanitas Huisvesting een personele unie met de zorgorganisatie Stichting Humanitas Rotterdam. Als gevolg van nieuwe wet- en regelgeving werd deze unie ontbonden.

Daarna werd duidelijk dat Humanitas Huisvesting vanwege haar financiële situatie niet meer op eigen benen kan blijven staan. Als gevolg daarvan wordt nu aangestuurd op een fusie met Woonbron.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op