Hoogvliet tijdens de Tweede Wereldoorlog

Op zaterdagmiddag 2 mei a.s. om 13.00 uur opent Hans van der Boom, voorzitter van het Historisch Genootschap Hoogvliet de eerste expositie van Historisch Hoogvliet in de Hoogvlietse Bibliotheek: Hoogvliet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek aan het Rijkeeplein, van 2 mei tot 30 mei en daarna nog op zaterdagmiddag 27 juni en 29 augustus in het documentatiecentrum van Historisch Hoogvliet aan de Gebbeweg 12 op de Zalmplaat.

De expositie toont beelden en geeft informatie over Hoogvliet tijdens de Tweede Wereldoorlog in 12 grote panelen en 50 groot formaat foto’s. Op de zaterdagmiddagen in mei zullen tussen 14.00 en 16.00 uur steeds mensen van Historisch Hoogvliet, dat dit jaar zijn twintigjarig jubileum viert, aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden en toelichting te geven.

Hoogvliet tijdens de Tweede Wereldoorlog
Zondagochtend 12 mei 1940, Duitse soldaten bezetten Hoogvliet. ‘s Avonds doen ze een aanval op de olieraffinaderij van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (Shell). De daar gelegerde Nederlandse militairen, circa zestig in getal, vechten dapper terug. Vier van hen sneuvelen maar tien maal zoveel Duitsers verliezen het leven.

Na die eerste oorlogsdagen keert de rust al snel weer terug in het nog landelijke Hoogvliet. Natuurlijk heeft men ook in Hoogvliet te maken met bezetting en inkwartiering. Op het terrein van de raffinaderij komt zelfs een lanceerinstallatie van V1 bomraketten. Toch blijft het in Hoogvliet tijdens de oorlog relatief rustig. Van verzet merkt men weinig en ontberingen blijven uit tot het laatste oorlogsjaar, als zelfs in Hoogvliet de voedselsituatie wel nijpend begint te worden.

Uit de oorlogsjaren zelf zijn er, om voor de hand liggende redenen niet zoveel foto’s. Dat is anders voor het laatste oorlogsjaar en de bevrijdingsfeesten. Het zijn foto’s met name van de hand van Hoogvlieter Piet Koppenol. Historisch Hoogvliet bezit een collectie met ruim 100 foto’s van het dorp Hoogvliet en haar bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog waarvan het grootste deel in de expositie te zien is.

De openingstijden van de Bibliotheek Hoogvliet zijn
maandag 12:00 – 17:30 uur
dinsdag 10:00 – 20:00 uur
woensdag 10:00 – 17:30 uur
donderdag 10:00 – 17:30 uur
vrijdag 10:00 – 17:30 uur
zaterdag 10:00 – 16:00 uur

Op dinsdag 5 mei (bevrijdingsdag) en maandag 25 mei (2e pinksterdag) is de bibliotheek gesloten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op