Hockey is fraude met een stokkie

12

Ik ga mij met deze column niet populair maken bij de leden van hockeyvereniging Spijkenisse en het gemeentebestuur van Nissewaard, maar toch wil ik het gezegd hebben. Wie pleegt er nou eigenlijk fraude? Is dat de voorzitter die 2 ton heeft verduisterd of is dat de gemeente Spijkenisse die subsidie op subsidie aan de hockeyers heeft gegeven? Twee ton!

Welke amateurvereniging heeft nou twee ton in kas? Weet je niet hoeveel oud papier je daarvoor moet ophalen? Of hoeveel statiegeldbonnetjes je daarvoor moet verzamelen? 200.000 euro. Er zijn dagen dat ik het niet op zak heb. Even de feiten op een rijtje; de voorzitter van de hockeyclub heeft opgebiecht dat hij de kas heeft geplunderd. Er is nog 135 euro in kas.

In het AD liet woordvoerder Carlo Eikels weten dat je van het geld wat nog in kas is nog net uit eten kan gaan bij een berenrestaurant. Moet ik daar nu uit concluderen dat de in nood verkerende club de laatste centjes gaat uitgeven aan een galgenmaal?

Volgens een bron in het Stadhuis heeft de hockeyvereniging zoveel geld bij elkaar kunnen sparen omdat ze goede relaties onderhoud met lokale politici die hen keer op keer subsidies toestaken. Bedoeling was om van het ‘gespaarde’ geld de toiletten, bestuurskamer en de keuken op te knappen.

En hier gaat de gemeente in de fout, althans dat is mijn weinig bescheiden mening. Subsidie moet je verlenen aan clubs die subsidie nodig hebben. Toiletten, kleedkamers, velden, daar is de gemeente verantwoordelijk voor.

Daarvoor betaal je als club huur. Die moet ervoor zorgen dat er geen achterstallig onderhoud ontstaat. En ja, voor een nieuwe afwasmachine of de aanschaf van een nieuw keukenblok moet je als club eigen middelen zien te verwerven uit sponsering of donaties van de niet onbemiddelde leden.

Er zal best een verdwaalde dochter van een uitkeringsgerechtigde of voedselbankloper lid zijn van de club. Maar de meesten zijn gezien de dure auto’s op het parkeerterrein zeker geen SP-stemmers. Hockey, voor mij is het fraude met een stokkie!

Joop van der Hor

Volg en like Nissewaard Actueel op Facebook.
 • Vincent

  Joop, dus jij bent op de hoogte van alle ins en outs van deze situatie zodat je in staat bent je ongezouten mening te geven ? Misschien kun je die details eerst geven en uitleggen voordat je met een oordeel komt.

  • Nancy

   Dat dussss… een hoop onzin. Baseer je liever oo de feiten. En bedankt!

  • joop van der Hor

   Beste Vincent, ik verwijs je naar de wethouder Sport, die is van alle in en outs vast en zeker op de hoogte. Ik moet het doen met een bron op het stadhuis en die laat ik niet opdrogen.
   Vriendelijke groet,
   Joop

 • Henk Fiering

  Volgens mij moet een vereniging jaarlijks opgeven aan de gemeente wat er in kas is,dit om te kunnen bekijken of er subsidierechten zijn,en als dat correct is gebeurd zou deze vereniging dus geen recht op subsidie gehad hebben.Dus of de vereniging heeft gesjoemeld met de opgave wat er in kas was,of bij de gemeente zitten ze te slapen en geven ze zomaar subsidie.

 • Kees

  Ik ben het met Henk Fiering volledig eens, misschien moeten ze de subsidie regels aanpassen/verscherpen.

 • JvS
  • Joop van der Hor

   Beste JvS. Dank voor deze informatie, ik raad u aan het door te sturen aan de verantwoordelijk wethouder.
   Met een vriendelijke groet, Joop van der Hor

 • Pieter

  Weten we de regels allemaal?
  Moeten verenigingen jaarlijks opgeven we er in kas is?
  Heeft deze vereniging veel subsidie gehad?

  Iedereen heeft een mening gebaseerd op horen zeggen via via en ingekleurd met voor oordelen.

  Nu heeft de gemeente het gedaan terwijl het er toch heel erg op lijkt dat er maar een iemand is die iets heeft genomen wat niet van hem is.

  Meneer vd hor beperk je voortaan tot je eigen clubje meeuwenplaat is het toch?

  • Joop van der Hor

   Beste Pieter, ik neem de vrijheid die dit land mij geeft, dit in tegenstelling tot Turkije die vandaag definitief met elke vorm van inspraak, vrijheid van meningsuiting en democratie heeft gebroken. De gemeente heeft inderdaad geen diefstal of verduistering gepleegd maar gaat niet volledig vrijuit. Op verenigingen hoort niet alleen een goed beleid toe gepast te worden maar ook een regelmatige controle. 2 ton op de bank vraagt gewoon om problemen. De voorbeelden zijn legio, ook in deze regio. Denk maar eens aan vv Simonshaven vele jaren geleden. Ook een bestuur heeft zo zijn verantwoordelijkheid. Ik ben zelf voorzitter van een stichting en mag ten hoogste een uitgave doen van 500 euro zonder instemming van de overige bestuursleden, zo kun je fraude en verduistering misschien niet altijd voorkomen maar wel aanzienlijk beperken. En wat vv Meeuwenplaat betreft, daarin moet ik u wederom teleurstellen. Mijn broers voetballen bij die club, ik niet. Ik kan alleen maar schrijven en niet altijd zin, ook wel eens onzin zoals u vermoedelijk de mening bent toegedaan.
   Met een vriendelijke groet, Joop van der Hor

   • Pieter

    40 maal 500 in een aantal jaar zou ook 2ton kunnen zijn. Dus controle moet er zeker zijn binnen een vereniging. Dus dat praat nog steeds niet goed om de schuld bij de gemeente te leggen.
    Als u privé te veel uit geeft en bv een kleine huur subsidie krijgt is dat dan ook de schold van de gemeente,?

    Schrijven is goed en kan leuk zijn. Maar gewoon willekeurig wat op papier zetten zonder onderzoek is wel heel makkelijk.
    En de vergelijking met Turkije is wel heel erg slecht.

    Misschien moet groot nissewaard maar eens overwegen om een serieuze columnist te nemen.
    Pieter

    —- Disqus schreef —-

    “Beste Pieter, ik neem de vrijheid die dit land mij geeft, dit in tegenstelling tot Turkije die vandaag definitief met elke vorm van inspraak, vrijheid van meningsuiting en democratie heeft gebroken. De gemeente heeft inderdaad geen diefstal of verduistering gepleegd maar gaat niet volledig vrijuit. Op verenigingen hoort niet alleen een goed beleid toe gepast te worden maar ook een regelmatige controle. 2 ton op de bank vraagt gewoon om problemen. De voorbeelden zijn legio, ook in deze regio. Denk maar eens aan vv Simonshaven vele jaren geleden. Ook een bestuur heeft zo zijn verantwoordelijkheid. Ik ben zelf voorzitter van een stichting en mag ten hoogste een uitgave doen van 500 euro zonder instemming van de overige bestuursleden, zo kun je fraude en verduistering misschien niet altijd voorkomen maar wel aanzienlijk beperken. En wat vv Meeuwenplaat betreft, daarin moet ik u wederom teleurstell en. Mijn broers voetballen bij die club, ik niet. Ik kan alleen maar schrijven en niet altijd zin, ook wel eens onzin zoals u vermoedelijk de mening bent toegedaan. Met een vriendelijke groet, Joop van der Hor”
    [Disqus] [http://a.disquscdn.com/1492025689/images/email/icon-gear.gif] Settings [http://a.disquscdn.com/1492025689/images/noavatar92.png]

    A new comment was posted on Nissewaard Actueel

 • Moniek

  Joop,
  Een columnist geniet een soort journalistieke vrijheid en mag zijn/haar mening vrij uiten. Een beetje google-en komt al snel een paar dingen over jou te weten waardoor ik eigenlijk schrik van jou column en vooral de kwaliteit ervan. Als oud’-woordvoerder van de politie weet jij als geen ander dat je (nee, ik maak geen grapje met je achternaam) ‘hoor en wederhoor’ kunt toepassen voor een feitelijke weergave van de realiteit. Daar heb je (wel of niet) bewust in dit geval niet voor gekozen waardoor dit stuk bol staat van de feitelijke onjuistheden. Als je zelf had gegoogeld had je er alleen al achter gekomen dat de woordvoerder Carlo Eijkels heet, dat de subsidieregelingen openbaar zijn (of op te vragen zijn desnoods onder de WOB-regeling), dat HVS een bloeiende vereniging is met veel leden, evenementen en tot voor kort een gezonde financiele huishouding. Gezonde verenigingen met eigen opstallen hebben veelal een gezonde bankrekening en HVS was in de laatste fase van een renovatie. Dus die twee ton was zeer gerechtvaardigd en een gemeentelijke subsidie zou ook niet op z’n plaats zijn geweest (en is dus ook niet gevraagd). Kortom Joop, of verdiep je in de materie, bel de KNHB over de financiele positie van hockeyverenigingen, bezoek een keer HVS om de bloei van HVS zelf te ervaren of hou je bij het maken van foto’s van leuke schepen op de Maas. Maar schaadt onze goede naam en faam van HVS niet met het schrijven van onzin. En vooral niet in een plaatselijk weekblad!

  • Joop van der Hor

   Beste Moniek, ik ben erg laat met reageren maar dat komt omdat ik eerlijk gezegd niet wist dat bij de door Nissewaard Actueel (met toestemming) geplaatste columns een hoor en wederhoor mogelijk is. Bij een krantencolumn is hoor en wederhoor niet gebruikelijk, je gaat in op een actuele situatie. Een columnist geeft een, al dan niet persoonlijke, mening en doet ook vaak een poging om te prikkelen, reacties los te maken, mensen aan het denken te zetten. Los of je het met de inhoud van de column eens bent, lukt dit met grote regelmaat. Zo ook in dit geval. Ik heb meer bijval gekregen via reacties dan spot, hoon of zeer correcte nette reacties als die van jou. Ik waardeer dan ook de manier van communiceren. Nogmaals, geen hoor en wederhoor in deze. Dat zal je Youp van het Hek ook niet zien doen bij Buckler of Blokker. Ik begrijp dat de hele situatie bij de vrijwilligers, de overige bestuursleden en vooral de hockeyers zelf veel emoties oproept. Tegen hen zou ik willen zeggen: ga vrij en dapper door met jullie mooie sport en laat je niet door een bestuurslid met een criminele inslag of een in jullie ogen domme columnist daarvan tegen houden. Ik wens jou en de sporters een mooi en sportief verloop toe van de competitie.
   Goede groet, Joop van der Hor.