Gokje van ONS Spijkenisse wordt duur betaald

De gemeente Spijkenisse heeft verkeerd gegokt bij de aanbesteding van het nieuwe theater. Dat werd duidelijk tijdens de commissie Welzijn. De gemeente hoopte een post onvoorzien te kunnen dekken uit een te behalen aanbestedingsvoordeel. Maar dat voordeel kwam er niet. Daarom vraagt het college de raad nu om € 1,6 miljoen extra uit te trekken voor het theater. Inmiddels blijken er al meerkosten.

Raadsleden waren kritisch tijdens de commissie en vroegen zich af hoe het zover kon komen. ONS-raadslid Postma vergoelijkte de huidige situatie. Volgens hem bouw je een theater als dit niet om te hebben, maar uit visie voor een complete stad. TROTS-raadslid Nico Akkerman hamerde er op dat TROTS al vanaf het begin waarschuwde voor overschrijdingen. Eerder zei hij hierover: “In de markt is gebleken dat de bouw van de ontwerpen van de architect, UN Studios van Ben van Berkel, regelmatig behoorlijk uit de begroting lopen. Dit brengt in deze tijden een groot risico met zich mee.” Akkerman vroeg zich ook af wie verantwoordelijk is voor de gemaakte fouten.

Geen fouten
Volgens wethouder Dijkman zijn er geen fouten gemaakt. Maar zijn er keuzes gemaakt op basis van de factor tijd. Gezien de marktsituatie verwachtte de gemeente een aanbestedingsvoordeel te behalen. Daarom is er gekozen om in een eerder stadium aan te besteden en te bouwen. Het uitwerken van een bestek zou 8 tot 12 maanden langer duren, waardoor de gemeente verwachtte duurder uit te zijn.

Al bij de gunning bleek dat er weinig van het aanbestedingsresultaat overbleef. VORM bleek de enige partij die al bij de presentatie onvolkomenheden in het plan had aangegeven. De andere partijen noemden deze niet. Vervolgens werden ook in de engineeringsfase fouten geconstateerd. Zo bleek de gevel te dicht op Saturn te komen. Ook moest er, volgens de wethouder, opnieuw worden ‘geëngineerd”.

Team samengesteld
Het college heeft inmiddels ingegrepen door een team samen te stellen dat bovenop het traject zit. Het team heeft als opdracht meegekregen om te kijken waar kosten kunnen worden beperkt, ter compensatie voor de extra kosten. Deze stuurgroep komt nu wekelijks bij elkaar. In overleg met architect wordt gediscussieerd tot op detail niveau. Wethouder Dijkman beloofde te proberen de commissie op de hoogte te houden, maar waarschuwde dat dit soms moeilijk is. Soms zit hij aan termijnen gebonden.

In de raad van 11 juni zal duidelijk worden of de raad akkoord gaat met een krediet van € 1,6 miljoen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op