Gemeenteraad unaniem over keuze nieuwe burgemeester gemeente Nissewaard

In een besloten vergadering heeft de Gemeenteraad van Nissewaard op 8 oktober, unaniem ingestemd met de door de vertrouwenscommissie voorgestelde voordracht van de kandidaat voor het burgemeesterschap in Nissewaard. Tijdens de daaropvolgende persconferentie maakte voorzitter van de vertrouwenscommissie Jan van Dijk de kandidaatskeuze bekend. De voltallige gemeenteraad wenst ten minste de komende zes jaar door te gaan met de huidige waarnemend burgemeester Mirjam Salet.

In een eerder stadium tijdens het opstellen van de profielschets werd al duidelijk uitgesproken dat de raad de waarnemer dringend verzocht te solliciteren omdat hij voldeed aan het door de raad geschetste gewenste profiel.

De raad stuurt deze week de aanbeveling betreffende de benoeming van de nieuwe burgemeester aan de minister van binnenlandse zaken. Deze toetst na binnenkomst of de aanbeveling aan alle wettelijke vereisten voldoet. Hij volgt in beginsel de aanbeveling van de raad, met inbegrip van de daarop gehanteerde volgorde, tenzij zwaarwegende gronden aanleiding tot afwijking gegeven.

De minister beslist, na ambtelijk advies, of hij de kandidaat die als eerste op de aanbeveling van de gemeenteraad staat, uitnodigt voor een gesprek. Dit gesprek wordt zo spoedig mogelijk na beslissing van de minister gearrangeerd.

Na zijn gesprek beslist de minister over zijn voordracht aan de Koning. De Koning tekent vervolgens het benoemingsbesluit dat daarna door de minister wordt gecontrasigneerd. De benoeming is dan definitief.

Het afsluitende moment van de benoemingsprocedure is de installatie van de burgemeester in de gemeente. De commissaris van de Koning neemt de eed/belofte af bij de nieuwe burgemeester. Deze benoeming van vindt plaats op 30 november 2015.

Tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad was een opvallende gast aanwezig. Olifant Joep, die een weekje in het stadhuis logeert. Joep is de naamgever van Villa Joep, het fonds tegen neuroblastoom kinderkanker. De gemeenteraad gaat ervan uit dat Joep het verhandelde tijdens de vergadering geheim zal houden.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top