Gemeentepolis als juiste stap voor oogverzorging

Het klinkt niet bijzonder goed: bijziendheid onder kinderen neemt toe, oogafwijkingen stijgen rap bij de gehele bevolking en nog steeds ontbreekt het aan voldoende voorlichting. Dat stelt de Nationale Rapportage Oogzorg 2018, een project van het nationale Oogfonds uitgevoerd door een Deens onderzoeksbureau.

Het zijn sombere berichten, maar één ding wordt wederom duidelijk: voorkomen is beter dan behandelen. Voor de zorg, voor de economie, en natuurlijk voor de patiënt. Waar gaat het dan mis? En waarom doet de gemeente Leidschendam-Voorburg het goed?

Oogheelkunde als luxe
Een regelmatige controle, een kort bezoekje aan een optometrist of oogarts, kan als vroegtijdige ingreep een hoop verhelpen. Uit het Oogfondsrapport wordt echter duidelijk dat een wezenlijk deel van de Nederlandse bevolking niet over een aanvullende verzekering beschikt, en dit vaak een bepalende factor is bij het uitstellen van een controle.

Tijdige verzorging
Voor het Oogfonds is de hoop dan ook dat een verzekering als de Gemeentepolis in onze gemeente ertoe leidt dat Nederlanders regelmatiger een bezoek brengen aan de plaatselijke opticien, en daarbij ook op hun kinderen letten. Een lui oog kan tot een leeftijd van acht jaar met relatief gemak verholpen worden, daarna wordt het lastiger.

Bij volwassenen is een vroege ingreep bijvoorbeeld essentieel bij het behandelen van een glaucoom. Soms wordt een patiënt ook van elders naar een oogarts verwezen, bijvoorbeeld diabetici—suikerziekte is de grootste oorzaak van blindheid in Nederland. In vele gevallen, dus, is het wenselijk of zelfs essentieel dat een afwijking vroegtijdig wordt waargenomen.

Gratis oogmetingen
Voor de kleinere kwaaltjes—moeite met krantenlezer door verziendheid, bijvoorbeeld—volstaat het om een oogmeting te laten doen bij de lokale opticien. Deze kunt u vaak gratis laten verrichten, en zo weet u precies wanneer u een bril nodig heeft, óf dat uw zicht is verbeterd of verslechterd sinds de laatste check.

Niet alleen als kind, maar ook als volwassene kan het zicht snel veranderen, en daarom een jaarlijks bezoekje aan de opticien wenselijk. Doorgaans werken opticiens samen met grotere, online oogmodespecialisten zoals Mister Spex, zodat u na een oogmeting uit een zo groot mogelijk aanbod aan brillen of lenzen een passend product kunt kiezen, wat de zoektocht vergemakkelijkt.

Jong geleerd, oud gedaan
Wat preventie van oogproblemen betreft is het Oogfonds evenwel eenduidig: minder schermtijd, meer buiten(spelen). Onze obsessie met beeldschermen, jong en oud, is funest voor de ogen. Voor kinderen geldt het advies elke dag twee uur buiten te spelen.

Volwassenen zijn veelal afhankelijk van beeldschermen, en het wordt hun dan ook aangeraden blauw licht te verminderen (door speciale brillen, beeldschermen of apps) en natuurlijk ook regelmatig in de frisse lucht te gaan wandelen. Het oude devies worteltjes te eten geldt nog steeds, maar buitenlucht staat voorop.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op