Gemeente Nissewaard trekt tijdelijke vergunning migrantenhotel in

Gemeente Nissewaard is voornemens om de tijdelijk verleende vergunning voor het kantoorpand aan de Boyleweg 2 te Spijkenisse in te trekken. De eigenaar van het pand kan niet voldoen aan de brandveiligheidseisen waardoor het pand niet veilig is voor de arbeidsmigranten die momenteel verblijven in het pand.

Omdat het intrekken van een vergunning een formele procedure moet doorlopen maar het belang van de brandveiligheid noopt tot spoedig handelen, wordt tevens een handhavingstraject ingezet gericht op het doen eindigen van brandonveilig gebruik.

Eerder werd het pand door het COA aangewezen als opvang voor asielzoekers. In 2016 is bij de gemeente een aanvraag ingediend waarin gevraagd is om asielzoekers tijdelijk te huisvesten als noodopvang voor de stroom vluchtelingen. Op die aanvraag zijn destijds twee omgevingsvergunningen verleend. Eén voor het strijdig gebruik en één voor brandveilig gebruik.

Om aan de noodzaak van opvang in 2016 te kunnen voldoen zijn veel noodvoorzieningen getroffen. Het pand aan de Boyleweg 2 staat op een bedrijventerrein, waardoor een ontheffing van het bestemmingsplan nodig was. Ook moest het bestaande kantoorpand getransformeerd worden.

De nood was dusdanig hoog dat er onvoldoende tijd was om in alle gevallen aan alle eisen te voldoen. Om die reden en om deze noodopvang snel te kunnen realiseren en faciliteren op een brandveilige manier heeft de gemeente na overleg met het COA en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond een ‘lichter’ brandveiligheidsregime mogen hanteren.

Dit was mogelijk omdat enerzijds de huisvesting van asielzoekers ter plaatse met begeleiders en aanwezige beveiligers zou zijn en anderzijds vanwege de aard van deze groep. Deze functioneert als een samenhangende groep, wat gevolgen heeft voor de zelfredzaamheid. Hierdoor viel de accommodatie onder de groepaccommodatie.

Nu de kamers individueel verhuurd worden is het feitelijk gebruik gewijzigd en voldoet het gebouw niet aan de daarvoor geldende brandveiligheidseisen. De eigenaar van het pand is daarom na diverse waarschuwingen en na een tweetal aanzeggingen bestuursdwang, geïnformeerd dat de tijdelijke omgevingsvergunning zal worden ingetrokken. Naast het voornemen om de vergunning in te trekken, vindt als gezegd tevens handhaving plaats.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top