Geef sluipmoordenaar geen kans!

Alleen al in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn de afgelopen maanden tientallen gewonden behandeld voor CO-vergiftiging. Gelukkig bleef de schade ‘beperkt’ tot het toedienen van zuurstof of behandeling in het ziekenhuis maar het wachten is op de eerste dode(n).

Waarom is koolmonoxide zo gevaarlijk?
Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Wie het gas inademt, raakt al snel bewusteloos. Zonder frisse lucht kan het dan snel afgelopen zijn. Het gas is daarnaast geur- en smaakloos, waardoor slachtoffers vaak niets door hebben. Volgens voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid (OVV) vallen er jaarlijks in Nederland gemiddeld honderd gewonden en tien doden door koolmonoxidevergiftiging.

Wat kun je als consument zelf doen om vergiftiging te voorkomen?
Verwarm je het huis nog met een geiser of een cv-ketel van voor 2000? Vervang deze. Niet alleen voorkom je daarmee koolmonoxidevergiftiging, het levert ook nog eens een besparing op de jaarlijkse energiekosten. De investering is snel terugverdiend vanwege het hogere rendement van de huidige ketels.

Een andere maatregel die je als consument eenvoudig kunt nemen, is het eens in de een à twee jaar laten controleren van de cv-ketel, al dan niet met een onderhoudscontract. Laat dit door een erkend installatiebedrijf uitvoeren! Bijna de helft van de huizenbezitters laat de cv-ketel niet regelmatig controleren. De kans op ongelukken is dan groot.

De brandweer komt regelmatig stokoude ketels die nooit gecontroleerd zijn. Een verplichte APK voor cv-ketels zou de risico’s voor CO-incidenten enorm terugdringen.

Brandweer en de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche (Uneto-VNI), pleiten al jaren voor een verplichte controle op gasinstallaties om de incidenten met CO-vergiftiging terug te dringen. Betutteling? Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die dit vinden maar de situatie is ingewikkelder dan je denkt.

Niet alleen ouderwetse open geisers zijn de boosdoeners; de laatste tijd zijn er steeds meer CO-slachtoffers onder de eigenaren van cv-ketels. Oorzaken zijn het gebrek aan onderhoud maar ook ondeskundig geïnstalleerde installaties. Sinds het afschaffen van de Vestigingswetgeving in 2007 kan iedereen een installatiebedrijf beginnen.

Dit betekent dat cv-installaties ook door niet-gediplomeerde monteurs mogen worden geplaatst en onderhouden. In de praktijk komen we regelmatig ondeskundig geïnstalleerde installaties tegen. In juni 2014 moesten een energiebedrijf en installatiebedrijf voor de rechter verschijnen i.v.m. de dood van 2 jonge mensen bij een CO-incident. Na een renovatie was de cv-ketel verkeerd afgesteld en de rookgasafvoer ondeugdelijk geïnstalleerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op