Franse studenten in de leer bij SKS Alles Kids

‘Oui, oui’, klonk het de afgelopen weken door de gangen van buitenschoolse opvang Jungle. Tot 8 november zijn hier een drietal Franse studenten te vinden. Zij lopen stage bij kinderopvang SKS Alles Kids om kennis en ervaring op te doen, maar ook leren om te communiceren met medewerkers uit andere landen die hetzelfde werk doen.

De Franse docent en stagebegeleider geeft uitleg over de keuze voor Nederland: “Wij hebben gehoord dat we in Nederland veel kunnen leren op het gebied van zorg.” Dat het in Nederland anders gaat dan in Frankrijk hebben de studenten gemerkt tijdens de eerste twee weken van hun stage.

Het belangrijkste verschil is dat de kinderen bij SKS Alles Kids op een andere manier worden benaderd en daardoor een stuk zelfstandiger zijn.

Er zijn nog meer verschillen met opvang in Frankrijk. Daar gaan de kinderen met 3 jaar al naar school en zitten kinderen van 0-3 jaar in dezelfde groep. Een grote overeenkomst is de voorschoolse educatie, waar ook Frankrijk vroegtijdig op inspeelt.

“In Frankrijk hebben we bijvoorbeeld hele goede “activités d’éveil”, dit zijn spelletjes, puzzels en oefeningen om bijvoorbeeld de fijne motoriek te stimuleren”, vertelt één van de studenten. In totaal is het een groep van 25 meiden die een stageplek zochten.

Zij doen aan het MFR Vougy, in de buurt van Lyon, een opleiding die het meest te vergelijken is met de opleiding in Nederland SAW (Sociaal agogisch werk, in het Frans: SAPAT ‘Services aux Personnes et aux Territoires’). Ze komen naar Nederland om te kijken hoe het er in de kinderopvang in Nederland aan toe gaat en om hun Engels te verbeteren.

Verder is het wonen en werken in een ander land al een ervaring op zich en geeft het de meiden veel vertrouwen voor de toekomst. Na 8 november gaan zij weer richting huis. Zowel de studenten als de medewerkers van SKS Alles Kids vinden het jammer dat het verblijf zo kort is. “Als we zelf hadden mogen kiezen, waren we graag een maand bij SKS Alles Kids gebleven!”, riepen de Franse stagiaires in koor.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op