Dossier: molen Nooitgedacht

Een voorbeeld van gelijk hebben, maar geen gelijk krijgen. Voor de realisatie van het theater was het noodzakelijk dat molen Nooitgedacht met 7 meter werd opgehoogd. De behandeling bleek het begin van een financiële puinhoop. Op 8 september 2010 besprak de raad een extra kredietaanvraag van € 174.000, voor de ophoging. Ooit was er € 800.000 (2001) gereserveerd voor de ophoging.

Later in 2009 werd dit al aangepast tot € 990.000. En inmiddels moest er weer € 174.000 bij. Daarbij gaf oud-wethouder ‘t Hart aan, dat de toenmalige commissie Centrumplan in februari 2009 op de hoogte was van dit hogere krediet. Zo zou wethouder ‘t Hart de commissie “open en eerlijk” hebben geïnformeerd dat het college de ophoging graag voor € 990.000 wilde voltooien om onder de psychologische grens van € 1 miljoen te blijven.

Terwijl eigenlijk al werd verwacht dat dit niet zou lukken, omdat er een bedrag was begroot van € 1,1 of € 1,2 miljoen. Volgens de wethouder is de commissie Centrumplan met deze wetenschap akkoord gegaan. Hij nodigde de raad uit om hierover de oude geluidsbestanden terug te luisteren.

Geen hoger krediet
Volgens Chris Hottentot, destijds raadslid voor de Lijst Pim Fortuyn en woordvoerder in de commissie Centrumplan, was de raad destijds niet gewezen op de risico’s van een hoger krediet. “Wij zijn toen in de raad met de rug tegen de muur gezet”, zo vertelt Hottentot. “We waren tegen, maar met goed fatsoen konden we niet meer tegen stemmen. Ten opzichte van het in 2001 gereserveerde bedrag van 800 duizend euro, bleek het uiteindelijke krediet ruim 25% hoger te liggen. Inmiddels was echter de bouw voor het Stadsplein al aangevangen en het nieuwe theater zou ook niet lang meer op zich laten wachten.”

Bij het terugluisteren van de bestanden moest TROTS ook constateren dat de wethouder ongelijk had. Om opheldering te krijgen wie verantwoordelijk was voor deze verhoging vroeg TROTS een interpellatiedebat met hem aan

Motie van wantrouwen
De discussie ontaardde uiteindelijk in een welles/nietesspelletje tussen coalitie enerzijds en oppositie anderzijds. Hoewel de meeste onafhankelijke getuigen het verhaal van TROTS wisten te ondersteunen, zelfs twee toeschouwers beweerden deze toezegging van de wethouder nooit gehoord te hebben, konden zij niet op steun van de meerderheid (lees de coalitie van ONS, VVD en CDA) rekenen. Daarom vroeg Trots op Nederland wethouder ‘t Hart om excuses te maken naar de vorige commissieleden, omdat hij hen ten onrechte in deze discussie heeft beschuldigd. Toen ‘t Hart dit weigerde kon de fractie niets anders dan weer een motie van wantrouwen in te dienen tegen deze wethouder.

Traineren
In 2012 stond de molen weer op de agenda. TROTS wilde duidelijkheid over de uiteindelijke eindafrekening. In mei 2012 kondigde de partij opnieuw een interpellatiedebat aan, een debat waarbij het mogelijk is de wethouder te ondervragen op een bepaald onderwerp. Uiteindelijk kon het debat pas in september 2012 doorgang vinden, omdat het college de beantwoording op cruciale vragen vier maanden lang wist te traineren.

Lees alles over het dossier molen Nooitgedacht.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op
Top