Dossier: Financiën

Vandaag in het dossier een blik op de financiën in de afgelopen vier jaar. TROTS heeft de afgelopen vier jaar kritisch de financiën van de gemeente Spijkenisse tegen het licht gehouden. Met name financieel specialist Nico Akkerman wist wethouder financiën ’t Hart en later De Vos kritisch te bevragen naar de stand van de Algemene Reserve en het weerstandsvermogen. Regelmatig prikt Akkerman door de ‘gunstige’ verhalen van het college heen over de financiën.

Wantrouwen
Het begint allemaal met vuurwerk in 2010. Voormalig raadslid, en huidig steunraadslid, Chris Hottentot diende een motie van wantrouwen in tegen oud-wethouder Gert-Jan ’t Hart. ’t Hart beledigt door deze aanpak bestormde de fractiekamer van TROTS om verhaal te halen en noemde het in de media een verkiezingsstunt. Voor het binnenstormen van de fractiekamer heeft hij later excuses moeten aanbieden.

Wat was het geval? Uit een rapport van de Rekenkamer bleek het gemeentelijke aanbestedingsbeleid een zooitje. Negen van de elf aanbestedingsdossiers bleken incompleet. Een doodzonde, zo vond TROTS. Als gemeente hoor je immers je administratie op orde te hebben. De raad steunde de motie niet en ’t Hart kwam er mee weg.

€ 54 miljoen
In 2011 kwamen er een aantal lijken uit de kast, 32 miljoen om precies te zijn. Dit was het bedrag dat de gemeente extra kwijt was dat jaar aan verschillende projecten wegens onverwachte kosten. Grootste kostenpost was de aankoop van torenflat Rokade, voor ruim € 30 miljoen. In december van dat jaar kwam er nog € 22 miljoen bij, nadat de raad met spoed werd gevraagd om de aankoop van de Theatergarage goed te keuren. TROTS weigerde, nadat ’t Hart verzuimde de vragen van de fractie naar tevredenheid te beantwoorden. Op veel vragen kwam geen antwoord.

€ 6 miljoen
In 2013 bleken er nog meer financiële tegenvallers te ontstaan. Zo bleek een toezegging van oud-wethouder ’t Hart over de opheffing van de Stadsregio veel minder groot dan aanvankelijk voorgespiegeld. ’t Hart hield de raad voor dat er € 4,4 miljoen terug zou vloeien in de gemeentekas. In 2013 bleek al snel dat dit niet gehaald werd. De gemeente kreeg slechts een bedrag terug tussen de 6 en 8 ton. En het theater bleek toch duurder uit te vallen. De raad werd gevraagd een krediet beschikbaar te stellen van € 1,6 miljoen.

Dit was slechts een deel van de miljoenen die zijn uitgegeven. TROTS was de afgelopen jaren regelmatig ontstemd over het financiële beleid van de gemeente. Er moest in de afgelopen vier jaar voor meer dan € 10 miljoen bezuinigd worden. Met een beetje gezond verstand en beter financieel beleid had die bezuiniging nooit hoeven plaatsvinden.

Lees meer in het dossier financiën.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op