De begroting in één oogopslag vergelijking 2018-2019

Als we de begroting strikt cijfermatig gaan bekijken van de gemeente Nissewaard dan komt u voor veranderingen te staan. Eerst zullen we een vergelijking aangaan tussen de jaargangen en daarna kijken we naar de verschillen.

De totale inkomsten stijgen met 19 miljoen euro, maar de stijging komt voornamelijk uit de lokale heffingen en andere inkomstenbronnen, nl. 14 miljoen euro. De grootste bijdrage ontvangen wij vanuit het Rijk, maar deze stijging is miniem met 5 miljoen euro.

Waar komt de stijging van de lokale heffingen en overige inkomstenbronnen vandaan. De lokale heffingen stijgen ook miniem met 2,9 miljoen, dus wij als inwoners hoeven niet veel meer te gaan betalen aan lokale heffingen.

Dus de andere inkomsten zijn enorm gestegen en dat klopt. We hebben een nieuwe winstbron gevonden, want de inkomsten stijgen hier met 13,1 miljoen euro. Dit wacht op een verklaring. Het is een eenmalige winstmaker van ruim 20 miljoen euro van de grondexploitatie. Dit noemen we incidenteel.

Nu kijken of dit college minder gaat uitgeven of slimmer dan wel effectiever. Helaas, daar komen we bedrogen uit. Aan wonen geven we 15,5 miljoen meer uit door een verhoging van de grondexploitatie van 120 miljoen aan afschrijvingen van de gronden door een realistischer rekenmethode van het ministerie. Daar ga je 20 miljoen aan inkomsten als sneeuw in de wind.

Tevens betalen wij als inwoners 19 miljoen euro meer aan sport, maar wordt er gekort op het groen 7 miljoen euro en beheer van gebouwen 11 miljoen. Hier zien we duidelijk een coalitie actie binnen de begroting.

De samenleven wordt er maar 2,8 miljoen euro beter op. Een schijntje! WMO min 85 miljoen, bijstanduitkering min 18 miljoen en minima min 37 miljoen verschuif naar jeugd plus 50 miljoen, onderwijs plus 38 miljoen en overig plus 90 miljoen.

Dit laatste zal te maken hebben met het project Thuis in de Wijk. Het strenge beleid op de juiste middelen voor de juiste doelgroep verschuif naar jeugd en onderwijsprojecten.

De ambtenaren worden iets rijker in de rubriek bestuur en dienstverlening. De dienstverlening verslechterd of wordt geoptimaliseerd, waardoor het goedkoper kan.

Uiteindelijk geeft het college niet meer uit dan het ontvangst en daar is niets op tegen. Toch zou het in deze sterke economie wenselijk zijn door structureel meer vet om de botten te krijgen door minder uit te geven of door efficiënter om te gaan met product en middelen.

Als laatste kijken we of wij als inwoner nog meer in het zakje moeten deponeren. Helaas zien we de afvalstoffenheffing stijgen en dat bevreemd de zaak, omdat het scheiden van afval stukken goedkoper is geworden. Hiervan moeten de inwoners gedupeerd worden met een hogere heffing.

Een sluitende begroting met een begrotingsoverschot leidt niet tot een lagere gemeentebelasting voor de inwoners. De prioriteit van het college ligt dus niet bij de inwoners en dat is weer een spijtige constatering.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op