Compensatie eigen risico (Cer) afgeschaft

De Cer is per 1 januari 2014 afgeschaft. Tot die datum kregen mensen met een chronische aandoening of een beperking een deel van de kosten die zij als eigen risico voor hun ziektekostenverzekering moesten betalen jaarlijks terug. Voor die terugbetaling zorgde het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Omdat een deel van het eigen risico over 2013 nog niet is terugbetaald, krijgen de mensen die voor deze regeling in aanmerking komen, in december 2014 nog een laatste nabetaling, die over 2013.

Om mensen te informeren over de afschaffing van de compensatie van het eigen risico stuurt het CAK eind november of begin december 2014 een brief naar iedereen die in december de nabetaling over 2013 gaat ontvangen. In die brief staat, onder anderen, dat een gemeente maatregelen kan nemen om het verlies aan compensatie (voor een deel) aan chronisch zieken uit te keren.

Minimabeleid
De gemeente Spijkenisse beschikt niet over de financiële middelen om het wegvallen van deze compensatieregeling op te vangen. Wel heeft de gemeente, die vanaf 2015 samen met Bernisse de gemeente Nissewaard vormt, in het Wmo-beleidsplan aangegeven dat zij wil onderzoeken wat er mogelijk is. Wellicht is er via het minimabeleid en een collectieve ziektekostenverzekering een regeling te treffen voor mensen met een laag inkomen.

Dat maakt dat inwoners van Spijkenisse in ieder geval over het jaar 2014 geen enkele compensatie voor de betaling van hun eigen risico ziektekostenverzekering ontvangen. Over de mogelijkheden om in 2015 via de collectieve ziektekostenverzekering een vorm van compensatie te vinden, is de gemeente nog in gesprek met het Zorgkantoor CZ.

Begin december moeten er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Zodra die afspraken bekend zijn, zullen de mensen met een bijstandsuitkering een brief krijgen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Nissewaard! Like ons op Facebook.

3
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
gast Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Gast
Gast
Gast

Kijk ook eens op deze site.
Er zijn er meerdere sites waarop veel info te achterhalen is.

Volgens mij heeft het rijk voor 2014 ruim 40 miljoen beschikbaar gesteld, oplopend tot ruim 250 miljoen in 2017.

gast
Gast
gast

https://www.hetcak.nl/portalserver/portals/cak-portal/pages/k1-6-compensatie-eigen-risico

Met het minimabeleid dat gaat komen zullen vele mensen die net boven norm zitten weer niet ontvangen. Zoals deze groep mensen haast overal naast grijpt.
Soms kan je dus beter onder de 110% blijven om alle kwijtscheldingen en tegemoetkomingen te kunnen ontvangen.

Top